• Oud-Bennekom

Gunter Demnig legt Stolpersteine in Bennekom

BENNEKOM De Duitse kunstenaar Gunter Demnig legt op vrijdag 11 augustus 21 Stolpersteine in Bennekom. Deze herdenkingstenen komen op adressen waar in de Tweede Wereldoorlog Joden zijn weggevoerd en later omgebracht. De eerste steen wordt in de stoep op de Alexanderweg geplaatst onder toeziend oog van burgemeester Cees van der Knaap.

Het boek 'Bennekom Joods Toevluchtsoord 1940-1945' van Kees Heitink en Ad Nooij dat in 2012 uitkwam, was voor de Historische Vereniging Oud-Bennekom de aanleiding om struikelstenen in het dorp te plaatsen. In 2015 begon een werkgroep bestaande uit Bert Lever, Doriet Willemen, Chris den Ouden en Peter van der Molen met alle voorbereidingen. ,,Ik werd gevraagd door mijn buurman Peter van der Molen van Oud-Bennekom voor deze projectgroep. Het leek hem wel iets voor mij en daar had hij gelijk in", vertelt Willemen.

VERHALEN LEVEND HOUDEN Het is volgens haar belangrijk om deze verhalen levend te houden. ,,Het heeft veel overeenkomsten met de huidige situatie in de wereld. Ook nu zijn er al die vluchtelingen en net als in de Tweede Wereldoorlog zijn de maatregelen niet heel vluchtelingvriendelijk."

Het boek van Ad Nooij en Kees Heitink gaat over de Joden die tijdens de oorlog in Bennekom verbleven. Hiervan heeft een deel de oorlog niet overleefd. Ze werden opgepakt of meldden zich in goed vertrouwen en werden naar Kamp Westerbork gebracht. Van daaruit gingen ze naar Auschwitz of Sobibor waar ze werden vermoord. Voor hen plaatst Oud-Bennekom nu herinneringsstenen met een messing plaatje in de stoep. Hierin staan de basisgegevens van mensen die de nazi-terreur niet overleefden.

INTENSIEF ONDERZOEK Na intensief onderzoek kwam de werkgroep tot een lijst van 24 mensen op acht verschillende adressen. Voor hen wordt in Bennekom een Stolpersteine geplaatst. Elk werkgroeplid nam een aantal van de acht adressen onder zijn hoede. ,,We hebben geprobeerd het levensverhaal van de 24 personen te achterhalen en nabestaanden op te sporen", vertelt Doriet Willemen.

Zij deed dit onder meer voor het adres op de Alexanderweg waar ook de eerste struikelsteen wordt gelegd. ,,Het ging om de Duitse familie Lucas, bestaande uit vader, moeder en hun zoontje van 5 jaar. Na verschillende woonplekken kwamen ze in Bennekom terecht. De 5-jarige Robert verbleef echter in een andere plaats en werd daar opgepakt en dat is waarschijnlijk de aanleiding dat ook zijn ouders werden ontdekt."

Eind september presenteert Oud-Bennekom een boek met daarin de levensverhalen van alle 24 mensen die een herdenkingssteen in Bennekom krijgen. Het boek wordt geschreven door de werkgroepleden. Voorafgaand deze bijeenkomst worden de laatste drie struikelstenen op de Bosbeekweg geplaatst. Mochten er in de toekomst nieuwe feiten worden ontdekt, dan is het altijd mogelijk om nieuwe Stolpersteine te leggen.