• Gemeente Ede

Groen licht herinrichting marktplein

EDE De gemeenteraad stemde donderdagavond in om 1,7 miljoen euro te besteden aan de herinrichting van het marktplein in Ede.

Stichting DOE stelde in 2016 voor om het Marktplein aan de Brouwerstraat opnieuw in te richten in het licht van het streven naar een 'levendiger centrum'. Hierbij zouden bewoners naar hun wensen en mening worden gevraagd.

De gemeente omarmde dit initiatief, waarna in het voorjaar van 2016 ongeveer 400 ideeën werden opgehaald uit de Edese samenleving. Daarna konden inwoners aangeven welk ontwerpbureau hen het meest aansprak. Van de negen bureaus bleven er drie over.

Deze drie maakten een ontwerp, uiteraard geïnspireerd door de ideeën die zijn ingediend. In maart van 2017 kozen de inwoners van Ede uit deze drie ontwerpen; de twee met de meeste stemmen gingen door naar de volgende ronde.

De overgebleven bureaus perfectioneerden hun ontwerp en in juni van 2017 vond een tweede en laatste stemronde plaats. Hosper, Landschapsarchitektuur en Stedebouw verwierf in de finale stemronde de meeste stemmen. Het plan omvat concreet globaal groene overtuinen en een waterpartij met spuitertjes. Het grote, grijze, stenige marktplein van Ede verandert volgens de gemeente op die manier in 'een groene oase, met ruimte voor terrassen, speelplekken, zitelementen en een fraai waterpartij'.

De uitvoering voor de herinrichting van het Marktplein wordt op dit moment voorbereid. De start van de uitvoering staat gepland op 1 februari 2018, terwijl het vóór de zomervakantie van 2018 gereed kan zijn.

Om het plan te kunnen uitvoeren moet de weekmarkt van ongeveer 1 februari tot 1 juli 2018 verplaatst worden naar het noordelijk deel van het Kuiperplein. Hier kan nog wel bezwaar tegen worden gemaakt.