• Glasvezel buitenaf

Glasvezel voor buitengebied Ede een feit

EDE De aanleg van het glasvezelnetwerk in het Edese buitengebied gaat door. Maandagmorgen hoorden de initiatiefnemers op het gemeentehuis van Barneveld, dat de stemming in het gebied van Vallei Midden 50,8 procent was. Net genoeg om met de aanleg van glasvezel te kunnen beginnen. Over een jaar moet het gebied over een goed, adequate internetverbinding beschikken.

Jan de Boer

De vreugde was groot bij iedereen die zich betrokken voelde bij de aanleg van de glasvezel. De grens van vijftig procent was bereikt en dat betekent groen licht voor glasvezel in het landelijke gebied. Van dit besluit zal men in lengte van dagen kunnen genieten. „Het is gelukt, we zijn echt door het dolle heen," zegt Theo Werkhoven, één van de initiatiefnemers van Lunteren.net.

SPANNEND Het was allemaal kantje boord, heel spannend. „Vrijdagmiddag was de tussenstand dat 42 procent voor het glasvezelnetwerk. Het is inderdaad gebleken dat een groot deel van de deelnemers pas op het allerlaatste een beslissing neemt. Het is mooi dat ons gebied als gangmaker van het glasvezelnetwerk ook echt glasvezel gaat krijgen."

BELANG De Edese wethouder Willemien Vreugdenhil was in haar sas over de positieve stemming voor het gebied van Vallei Midden. „Het is ook voor de gemeente Ede heel belangrijk dat het gelukt is. Wat is een wereld zonder internet vandaag de dag. Voor het buitengebied is het meer dan belangrijk, dat zij een goede internetverbinding gaat krijgen. Belangrijk voor het bedrijfsleven, maar ook voor de particulieren. Als je internet nu op een hak, hak, puf manier moet doen, wordt glasvezel een enorme vooruitgang."

Lunteraan Jan Willem Viets had van tevoren al met een goed resultaat rekening gehouden. „Ik had de vlag uit alle zekerheid meegenomen. Ik ben erg blij, dat vier jaar werk is beloond. Voor de toekomst van het buitengebied is een glasvezelnetwerk een goede toekomst. We begonnen al een beetje achter te lopen. Belangrijk voor de oude mensen, maar ook voor de jonge mensen die in het buitengebied een toekomst willen hebben."

POSITIEF Ook Viets kwam er in de beginfase achter dat het eigenlijk niet haalbaar is om als particulieren te zorgen voor glasvezel in het buitengebied. „Toen wij contact kregen met beleggingsfonds CIF, die bereid is te investeren in de aanleg van het glasvezelnetwerk, waren we helemaal positief. Het heeft wel heel lang geduurd voordat we door alle procedures kwamen, al dat soort dingen. We hebben echt nog wel spannende momenten gehad, maar nu zijn we allemaal heel helemaal blij."

PLANNING Jan Willem Viets verwacht dat de schop voor de kerst 2017 symbolisch de grond in gaat. ,,Volgens de planning wordt glasvezel in de eerste helft van volgend jaar aangelegd zijn. Misschien loopt dat misschien nog wel iets uit. Maar binnen nu en jaar moet het klaar zijn. Rond de zomer moet het aangelegd zijn."