• Theo Werkhoven (links) en Jan Willem Viets, bestuursleden van Lunteren.net .

    Freek Wolff

Glasvezel rondom Lunteren stap dichterbij (update)

LUNTEREN Glasvezel voor Lunteren is een stap dichterbij. Dat laten stichting Lunteren.net en CIF Communication Infrastructure weten in een persbericht. Inwoners kunnen zich vanaf mei inschrijven waarna de aanleg na de zomer zou kunnen beginnen.

,,Na 3,5 jaar veel energie en vrije tijd te hebben gestoken in Lunteren.net, zijn we als bestuur blij dat het nu echt gaat gebeuren. CIF start in mei met de glasvezelcampagne 'Glasvezel buitenaf' waarbij de bewoners rondom Lunteren zich definitief in kunnen gaan schrijven voor een glasvezelaansluiting", aldus bestuurslid Jan Willem Viets van de Stichting Lunteren.net.

GROTER GEBIED Om het project efficiënter te maken neemt CIF, naast het doelgebied van Lunteren.net, ook een aanvullend deel van de gemeente Ede, een deel van de gemeente Barneveld en een stuk Renswoude mee. Viets: ,,Als voor de zomer de vereiste vijftig procent aan inschrijvingen voor dit hele gebied binnen zijn, zal CIF na de zomer starten met de aanleg van het glasvezelnetwerk.''

Viets vervolgt: ,,CIF biedt de bewoners deze glasvezelaansluiting aan tegen een vastrechtvergoeding van 12,50 euro per maand. Dit bedrag betaalt u dan naast de abonnementskosten van één van de beschikbare providers. U kunt in plaats van de maandelijkse vastrechtvergoeding, ook kiezen voor een eenmalig bedrag van 1600 euro.''

EIND 2019 Nog dit jaar stelt CIF circa honderd miljoen euro beschikbaar om 32.000 plattelandsadressen toegang te bieden tot snel internet. De adressen zijn verdeeld over acht regio's waar in de komende maanden glasvezelcampagnes starten, waaronder de regio FoodValley. Hiervoor zijn convenanten gesloten tussen CIF en de gemeenten. De verwachting is dat alle 12.000 adressen in deze gemeenten eind 2019 toegang hebben tot het glasvezelnetwerk.

STAP VOORUIT Met de start van nieuwe glasvezelcampagnes maakt CIF een belangrijke stap voorwaarts om uiteindelijk álle adressen in het buitengebied van Nederland toegang te bieden tot snel internet. Piet Grootenboer, directeur Glasvezel Buitenaf: ,,We zijn blij dat we onder andere in de FoodValley van start kunnen gaan met een glasvezelcampagne. Voor de bewoners van Lunteren, Ede en Barneveld is dit natuurlijk fantastisch nieuws, maar ook voor de andere gebieden in deze regio biedt het eveneens een mooi perspectief. We kijken ernaar uit om samen met de gemeenten en bewonersgroep Lunteren.net de campagne in gang te zetten."

BELANGRIJKE VOORZIENING Viets is opgelucht: ,,Ons geduld is zwaar op de proef gesteld, maar ons werk van de afgelopen jaren werpt nu zijn vruchten af. Snel internet is een belangrijke voorziening geworden in onze samenleving. Daarom moeten we de handen ineen slaan om ervoor te zorgen dat we de benodigde 50 procent aanmeldingen behalen, zodat iedereen volgend jaar toegang heeft tot een modern en toekomstvast communicatienetwerk."

Bewoners en bedrijven kunnen kiezen uit de diensten van Solcon, Caiway, Fiber, Weserve, CBizz, mogelijk een lokale aanbieder en zeer waarschijnlijk ook Kliksafe. ,,Op onze website www.lunteren.net staat onze laatste nieuwsbrief waarin u er meer over kunt lezen", aldus het bestuurslid.

FASES Terwijl dit project loopt, werkt CIF er verder aan om het overige deel van de FoodValley van glasvezel te voorzien. De hele FoodValley in één keer verglazen, hetgeen de betreffende gemeenten graag wensen, is niet haalbaar, daar zal in fases aan worden gewerkt.