• Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff

Girlsday voor de techniek

EDE Meer vrouwen in de ICT, een doel waar 4PS waarde aan hecht. Daarom deed dit bedrijf aan de Keplerlaan in Ede donderdag voor het derde jaar mee aan Girlsday, waarbij landelijk de techniek voor meiden centraal staat.

Freek Wolff

 

Vijf meisjes buigen zich over opdrachten. Op een beeldscherm zijn twee frikadellen te zien. Ze overleggen wat het antwoord moet zijn. Een begeleider van 4PS (Project Solutions) helpt ze op weg. Het bedrijf is sinds het jaar 2000 uitgegroeid tot een wereldwijde ICT-leverancier voor de complete bouwnijverheid. Er werken nu al 130 mensen. ,,Met Girlsday wil de organisator meiden in de brede zin van het woord interesseren voor de techniek'', zegt Arjan Rustenhoven (41), personeelsmanager bij 4PS.

MAXIMA Koningin Maxima opende de meidendag op een bedrijf elders in het land. Liefst 300 bedrijven doen eraan mee. De groep vrouwen die zich interesseert in de technische omgeving is volgens hem hard aan het groeien. Desondanks bestaat er binnen de meeste organisaties in deze branche nog altijd een minderheid als het gaat om het aantal vrouwelijke medewerkers. Het landelijk expertisebureau VHTO wil daar verandering in brengen en zet zich in om de participatie van meisjes en vrouwen in de bètawetenschap, techniek en ICT te vergroten. Het richt zich daarbij op zowel verschillende lagen binnen het onderwijs als de arbeidsmarkt.

Een groep van 31 deelneemsters van de afdeling Technasium van Het Streek (tweede leerjaar) liep donderdag mee op het hoofdkantoor van 4PS waarbij ze geen enkele afdeling links lieten liggen. Van Development tot Sales, van HR tot Support, alles kwam aan bod om de meisjes een goed beeld te geven van een dynamisch ICT bedrijf. ,,Vrouwen hebben hele specifieke competenties'', licht Rustenhoven toe. ,,Dan moet je denken aan creativiteit. Ze denken eerder oplossingsgericht dan mannen. Bovendien hebben ze bijzonder oog voor details. Dat is voor ons belangrijk, omdat we complexe producten maken, waarbij elk dingetje moet kloppen. Zo is onze software ook ingericht. Daarbij zijn vrouwen vaak erg kritisch en dat is goed. Ze leggen eerder de vinger op de zere plek.''

HILARITEIT Een groepje meiden doet een spel waarbij twee leerlingen geblinddoekt worden. Er heerst hilariteit. Elise Avignon van 4PS legt uit dat ze spelenderwijs gaan zien wat voor competenties nodig zijn om in de ICT te werken. ,,Het leuke is dat we zo een beeld van ICT geven, zonder dat je meteen denkt aan codetaal. We kunnen op zo'n dag inzicht geven van alle taken.'' Andere meisjes leren kort maar krachtig handleidingen schrijven voor kookrecepten. ,,We sluiten aan bij hun belevingswereld'', zegt de begeleidster. ,,Ze leggen het goed uit en we doen opdrachten op ons eigen niveau'', reageert leerling Emma Cost.

Rustenhoven vindt Girlsday erg leuk om te doen. ,,Als de meiden aan de slag gaan, zie je dat ze worden getriggerd. Ze zijn vaak niet op de hoogte van wat er qua techniek allemaal achter apps op hun telefoon zit. ICT is bij uitstek mensenwerk, waarbij samenwerken belangrijk is. Ze stappen daarna duidelijk enthousiast naar buiten.''