• Linda Jansen zet zich vrijwillig in om haar zoon op weg te helpen in zijn nieuwe ijssalon.

    Ted Walker

'Gezond zijn is geen vanzelfsprekendheid'

EDE Linda Jansen is de echtgenote van Ben en moeder van Rik. Doordeweeks maakt ze ijs, heel veel ijs. Vroeger deed zij dit als ondernemer en nu vrijwillig om haar enige zoon op weg te helpen met zijn ijssalon. Ondanks dat ze zich voorneemt op tijd naar bed te gaan, zijn de lichten van alle huizen in de straat al uit als zij gaat slapen. Haar motto? Niet lullen, maar poetsen!

Ted Walker

Leeftijd: 62 jaar.

Woonplaats: Ede.

Burgerlijke staat: Gehuwd.

Beroep: Zelfstandig ondernemer.

Vrijwilligerswerk: Mijn zoon helpen in zijn nieuwe ijssalon.

Hobby´s: Tennissen, lekker eten en fietsen.

Gaat u dan uit eten of kookt u zelf? We houden erg van koken. Ik ben zelf meer van de Hollandse pot. Ik kan me verlekkeren aan stoofpeertjes met een sucadelapje en spruitjes. Als mijn man kookt dan maakt hij graag Italiaans of Thais eten. Hij is ook een echte lekkerbek.

Hoeveel uur besteed je per dag aan sociale media? Heel weinig.

Drie belangrijkste apps op telefoon? WhatsApp, Pinterest en Google.

Prettigste moment van de dag? 's Morgens als ik weer gezond wakker word.

Denkt u na over uw gezondheid? Jazeker. Gezond zijn is geen vanzelfsprekendheid. Zeker naarmate je ouder wordt, is de kans dat er iets met je lichaam gebeurt steeds groter. Ik voel me echt een gelukkig mens als ik gezond aan een nieuwe dag mag beginnen.

Wat zou u graag doen, maar heeft u nog nooit gedaan? Zeilen.

Waarom heeft u dat nog nooit gedaan dan? Ik heb daar eigenlijk nooit tijd voor gehad. Wij werkten altijd in de zomer en in de winter zeilen was geen optie.

Wanneer gaat u nu wel zeilen? Niet meer. Ik heb me erbij neergelegd dat ik dat niet heb gedaan en vind dat de tijd dat ik dat kon en wilde nu voorbij is.

Met welke beroemdheid zou u een keer uit eten willen gaan? Angelina Jolie, een beroemde Amerikaanse actrice. Zij zet zich in voor kinderen over de hele wereld.

Wat zouden oud-klasgenoten op een reünie over u zeggen? Dit zou ik niet weten.

Lijfspreuk: Niet lullen, maar poetsen. Eigenlijk staat dat niet zo netjes hè? Maar ik weet niet zo goed hoe ik anders mijn gevoel kan omschrijven. Ik hou er niet van om te klagen of ergens heel lang tegen op te zien. Als er iets moet gebeuren, dan ga ik aan de gang. Dat is de enige manier om zaken klaar of voor elkaar te krijgen.

Wat is uw definitie van geluk? In gezondheid genieten van het leven samen met familie en vrienden.

Wat is uw slechtste gewoonte? Te laat naar bed gaan.

Wat voor gevolgen heeft dat voor u? Dat ik eigenlijk nooit echt uitgeslapen ben. En telkens weer denk ik 's morgens: vanavond ga ik op tijd naar bed. En toch is bij iedereen in de straat het licht al uit als mijn hoofd het kussen raakt. Het lijkt erop dart ik 's avonds pas echt gelegenheid heb om wat dingen voor mezelf te doen. Fijne momenten zijn dat.

Waar geeft u los van noodzakelijke dingen het meeste geld aan uit? Bloemen of lekker uit eten gaan

Welk tv-programma wilt u niet missen? Het nieuws.

Favoriete Netflix/HBO-serie? Game of Thrones.

Zou wel eens een dag willen ruilen met? Een straaljagerpiloot.

Waarom een straaljagerpiloot? Ik vind die dingen zo indrukwekkend. Zo vliegt er niks, zo zijn er twee straaljagers in de lucht en zo zijn ze weer weg. Die snelheid. Echt zo indrukwekkend. Dat lijkt me fantastisch.

[Wat was tot nu toe uw leukste vakantie? Een rondreis door Amerika.

Hoe lang bent u daar geweest? We hebben drie weken rondgetrokken. We hadden een zogenoemde 'airpass' . Die boekte je van te voren en dan kon je zo mee met een vliegtuig waar nog plek in was. We zijn toen in New York, Californië, Las Vegas en Miami geweest. Overal bleven we een paar dagen. Die vakantie vergeet ik nooit.

Wat is uw ergste vakantie-ervaring? Op weg naar Amerika, toen we halverwege de vlucht waren, moest het vliegtuig weer omkeren naar Nederland wegens technische mankementen. Dat vergeet ik ook niet meer. We waren zeker al vier uur onderweg toen het vliegtuig draaide. Onderweg naar Nederland zagen we dat er brandstof werd geloosd. Dat maakte me niet minder ongerust. Bij aankomst in Nederland stonden alle hulpdiensten klaar. Een heftige ervaring was dat.

Wat was als kind uw droomberoep? Ik wilde een snoepwinkeltje. Je zult toch de baas van een snoepwinkeltje zijn, dacht ik toen. Dan kun je alles pakken wat je wilt.

Wat is uw mooiste jeugdherinnering? Met de hele familie naar Bad Hoophuizen.

Wat is dat? Een camping bij Nunspeet aan het Veluwemeer. We gingen daar in de zomervakantie met de familie naar toe. Dat was dolle pret. Ik was in ons gezin het enige meisje en had zes broers boven mij. Met ooms, tantes en neven en nichten erbij waren we zeker met een man of dertig. Iedereen nam tentjes mee en eten en drinken. En dan werd het één groot feest waar ik het hele jaar naar kon kijken.

Wie is uw grote voorbeeld? Mijn vader.

Waarom? Hij was een hele lieve, zorgzame man. Hij oordeelde niet en was heel liefdevol. Mijn moeder overleed toen ik 14 jaar was. De manier waarop mijn vader vanaf toen zijn rol naar ons als kinderen heeft vervuld, heeft een diepe indruk bij mij achtergelaten. Ik denk dat mijn lijfspreuk daar een deel van zijn oorsprong vindt. Wat een prachtige man! En wat heeft hij veel te verduren gehad met jongens die de hele wereld overvlogen voor hun beroep. Ik heb zelf maar één zoon, waar ik wel eens wakker van lig. Wat heeft mijn vader dan te verduren gekregen met zes kinderen.

Wat is uw favoriete muziek? Roger Waters.

Noem één ding dat mensen waarschijnlijk nog niet van u weten? Dat ik de jongste ben uit het gezin. Dat ik zes oudere broers heb en ik dus het enige meisje ben.

Bent u (bij)gelovig? Nee.

Waar kunnen ze u voor wakker maken? Een lekker ijsje.

Favoriet eten? Italiaans.

Als u het voor het zeggen had in de gemeente Ede, wat zou u dan als eerste veranderen? Minder flitspalen.

Wat zou u doen met een miljoen? Zieke kinderen een leuke vakantie bezorgen.

Wat neemt u in ieder geval mee naar een onbewoond eiland? Een retourtje terug naar huis. 'There is no place like home'.

Aan wie wilt u het stokje overdragen en waarom? Oscar Dropsie. Hij is een hardwerkende, zelfstandig ondernemer. Ik heb respect voor hem omdat hij in zijn eentje een goed draaiend garagebedrijf runt en altijd voor iedereen klaar staat.