• Gemeente Ede
  • Gemeente Ede
  • Gemeente Ede
  • Ted Walker
  • Ted Walker
  • Ted Walker
  • Ted Walker

Getroffen bedrijven asbestbrand niet open op Tweede Pinksterdag

EDE De situatie rond de vrijgekomen asbest bij de grote brand bij een bedrijf aan de Fultonstraat in Ede zondagmorgen, bleek die dag toch ernstiger dan gedacht. Inmiddels is bekend dat acht woonadressen en zestien bedrijven getroffen zijn. De definitieve kaart waarop het gebied is aangegeven waarin de asbest verspreid is, werd zondagavond tegen 2300 uur door de gemeente online gezet. Voor inwoners van het getroffen gebied werd voor de nacht opvang geregeld, aldus de gemeente Ede die maandagmorgen weer vanaf 8.00 uur bereikbaar is op telefoonnummer (0318) 680 012.

Het gebied is afgezet. Een daarvoor gecertificeerd bedrijf gaat terreinen en straatmeubilair reinigen. Bedrijven moeten hun eigen terreinen en goederen laten reinigen. ,,U mag het bedrijf niet op", laat de gemeente Ede middels een tweet weten. ,,U bent zelf verantwoordelijk voor het laten reinigen van uw pand en perceel door een gecertificeerd bedrijf. Daarna moet door een ander gecertificeerd bedrijf worden getoetst of het pand en terrein asbestveilig zijn. Pas nadat het pand en terrein vrijgegeven zijn mag u het terrein weer op. Als u toch uw bedrijf opent voordat dit door een gecertificeerd bedrijf is vrijgegeven, volgt er een sanctie. De kosten voor reiniging en toetsing zijn voor uzelf. U kunt daarover contact opnemen met uw verzekeraar", aldus de gemeente Ede. Mensen die meer willen weten over asbest(risico's) kunnen hier kijken.

Het bedrijfspand wordt de aankomende dagen door de brandweer meermaals nat gehouden uit voorzorg voor het verspreiden van asbest.

SPORTVELDEN NIET GETROFFEN Op de naastgelegen sportvelden werd geen asbest aangetroffen. ,,Daar is geen verontreiniging gemeten, de sportvelden kunnen dus gewoon gebruikt worden", zegt de gemeente Ede. Op de vraag wanneer er weer gefietst en gereden kan worden in het gebied antwoord de gemeente zondag dat de wegen en fietspaden binnen het gebied zondagavond preventief gereinigd worden. Of dit daadwerkelijk is gebeurd is nog niet bekend.

OPSCHALING Aanvankelijk werd gedacht dat de asbest door de geringe wind alleen in de directe omgeving van de brandlocatie was terechtgekomen. Maar later op de ochtend werd er toch roet gevonden in een grotere ruimte rond het getroffen bedrijf. Daarop werd GRIP1 afgekondigd. Kijk hier voor meer informatie over de GRIP-structuur.

WEGEN AFGESLOTEN De Fultonstraat en Ottostraat zijn afgesloten. De andere wegen rondom het getroffen gebied zijn inmiddels weer open. Ook de op- en afrit van de Rijksweg A30 is weer open. 

Voor mensen die binnen het getroffen gebied wonen geldt het volgende advies; ,,Spoel roetdeeltjes met een tuinslang van uw auto/ kliko. Raak de deeltjes niet aan. Eet voorlopig geen groenten en fruit uit een moestuin binnen het getroffen gebied. Laat kinderen niet in de zandbak spelen", informeert de gemeente Ede middels een tweet. 

HENNEPKWEKERIJ De brand ontstond zondagochtend even voor 08.30 uur, rond 09.20 uur was het vuur onder controle. De schade aan het bedrijf is enorm, gewonden zijn er niet gevallen. In het getroffen bedrijfspand werd later een hennepkwekerij aangetroffen.