Genoeg te lachen in Theater Cultura

EDE In het vroege voorjaar staan twee hele verschillende cabaretiers op het podium van Cultura. Joep Onderdelinden komt vrijdag 6 april met zijn nieuwe voorstelling 'Ooit naar Cultura. Dorine Wiersma is donderdag 12 april te zien in Ede.

'Ooit' is een nieuwe voorstelling van ras-verteller en entertainer Joep Onderdelinden; meerdere malen geroemd om zijn beeldende, hilarische manier van vertellen en wordt zelfs vergeleken met Toon Hermans. In 'Ooit' zoekt Onderdelinden op zijn eigen absurde wijze, samen met zijn publiek het antwoord op de vragen: Hoe blijf ik een 'blij ei'? Komt het 'Ooit' nog goed? En, was het 'Ooit' eigenlijk beter.

Onderdelinden heeft zich de laatste jaren in allerlei disciplines laten zien als theatermaker. Vorig seizoen was hij (in zowel Nederland als België) betrokken bij elf theaterproducties. Hij regisseerde vier musicals, schreef en speelde in zes muziektheaterproducties, was als postbode Siemen actief op Facebook met meer dan 30.000 trouwe volgers en toerde ondertussen met zijn tompouce langs de theaters voor zijn solovoorstelling 'Taart'.

De publieksreacties logen er niet om: 'Joeps beste programma tot nu toe', 'Echt hilarisch' en 'Mooie liedjes'. Dit seizoen regisseert hij The Addams Family, Het bos vol gebaren en is als spelcoach betrokken bij de nieuwe musicals VAMOS, My Fair Lady en Opvliegers.

WIERSMA Cabaretière Dorine Wiersma is als een goede wijn: met het klimmen der jaren wordt ze steeds beter. Haar vorige voorstelling 'D&A' kreeg lovende recensies. ,,Een van de beste vijf cabaretvoorstellingen van het jaar'" volgens het NRC. De Volkskrant noemt haar gitaarspel 'een groot genot' en zet haar als 'een van de beste cabaretliedjesschrijvers' in de traditie van Kees Torn, Ivo de Wijs en Drs P.

In 'Gaan we katten?' zet Wiersma haar nagels in het leven van vandaag. Met virtuoze gitaarliedjes in allerlei muziekstijlen. Met vlijmscherpe teksten met komische wendingen. Want er valt een hoop te katten.

Bijvoorbeeld op mensen die luidkeels hun hond corrigeren, op fundamentalistische gelijk hebbers, mannen met knotjes, acteervolk en Cito toetsen voor kleuters. Vilein, ongenuanceerd, wraakzuchtig en toch hoopgevend. Dorine Wiersma werd alom bekend met haar, met de Annie M.G. Schmidtprijs bekroonde lied, 'Stoute Heleen'.

Kaarten voor de voorstellingen zijn nog verkrijgbaar bij de receptie van Theater Cultura, telefoonnummer 0318-672800 of www.cultura-ede.nl.