• Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff

Gemeentehuis verandert in vesting voor marathon-bijeenkomst over azc (update)

EDE Geen auto's op de parkeerplaatsen, geen fietsen bij de voordeur en overal politie en buurtwachters die een oogje in het zeil hielden. De lange sessie in het gemeentehuis met 41 insprekers op de beoogde azc-locaties in Ede en Lunteren heeft nogal wat voeten in aarde, maar verloopt rustig.

Freek Wolff

Per vijf mogen de insprekers de raadzaal in, de anderen volgen in de gangen via een beeldscherm wat hun voorgangers zeggen. De gemeenteraad luistert en stelt vragen. Volgens George de Haan van de 65pluspartij zijn oorlogsvluchtelingen met een verblijfsvergunning duurzaam welkom in Lunteren. ,,We kunnen over het dorp verspreid gezinnen adopteren. Dit voorstel werd tijdens een bezinningsavond van kerken in ons dorp met applaus ontvangen'', aldus De Haan. ,,Burgemeester, spring over uw eigen schaduw heen. Ga over dit concept van burgerparticipatie praten met het COA."

Een andere inspreker kaartte incidenten aan die in het verleden op De Goudsberg zouden zijn voorgevallen. ,,Van kliko's over de weg tot ergere gevallen, waarbij mensen voor ramen stonden en gevonden werden in schuren. De last rondom een aazc is wel degelijk aantoonbaar geweest."

De vereniging van eigenaren van huisjes op de Goudsberg is bang dat de waarde van hun woningen ernstig wordt aangetast. ,,Dit kan leiden tot hoge claims door planschade bij de gemeente of COA. Bovendien gaan flankerende maatregelen een kleine 700.000 euro kosten'', aldus de heer De Rooy. ,,De grond van de eigenaar is ook dooraderd met allerlei erfdienstbaarheden en rechten."

Marije Gulliker is recreant op de Goudsberg en eigenaar van een chalet. ,,Het rapport van Arcadis is onvolledig en bevat fouten. Zeker drie chalets zijn namelijk particulier eigendom en bevinden zich in de binnenste cirkel. Wij hebben daar één van gekocht en hebben een overeenkomst tot 1 januari 2018. Er is ons geen oplossing aangeboden."

Een andere inspreker tipte aan dat de bungalows op De Goudsberg door de perikelen rond een AZC - volgens lokale makelaar Stroomberg - zeer slecht verkoopbaar zijn. ,,Ook is het niet correct om de asielzoekers hier wel vijf jaar te laten wonen, terwijl de eigenaren dreigbrieven ontvangen van de gemeente."

De man van de vereniging van eigenaren verklaarde toch niet per definitie tegen de komst van vluchtelingen te zijn, maar vindt honderd personen de limiet. ,,Anders wordt het een Arabische enclave. Een aantal van 200 kunnen we niet behappen om ze te laten integreren."

Ook een afgevaardigde van anti-islambeweging Pegida Nederland, Hugo Kuijper, sprak in.

MEEKIJKEN De inspraakbijeenkomst is live te volgen via de website van de gemeente. Kijk hier voor de bijeenkomst.

Label:

Vluchtelingen