• Een van de organisatoren tijdens de viering van Koningsdag in de wijk Kernhem in 2018, een succesvol initiatief.

    Freek Wolff

Gemeente Ede verscherpt de regels voor Ede Doet

EDE Inwoners uit de gemeente Ede hebben het afgelopen jaar 594 initiatieven aangemeld voor het project Ede Doet, waarbij mensen de acties met waardebonnen/cheques kunnen steunen. De gemeente wil de regels aanscherpen, vooral met de focus op 'meer contact met buurtgenoten'.

,,We hebben als gemeente de neiging om beleid te maken van wat wij denken dat belangrijk is. Met de Ede Doet Cheques kunnen mensen zelf initiatieven bedenken en dat is een enorm succes. We hebben ons als gemeente eigenlijk een beetje overbodig gemaakt en dat is heel goed", aldus wethouder Willemien Vreugdenhil.

Het project Ede Doet werd bekostigd vanuit het leefbaarheidsbudget en later aangevuld met een deel van het wijkbeheerdersbudget. Voor 2017 en 2018 waren aanvullende middelen beschikbaar gesteld. Voor 2019 is 200.000 euro structureel nieuw budget aangevraagd.

VERDELING Het gemeentebestuur heeft besloten dat de uitgaven voor Ede Doet moeten passen bij het karakter van de aanvraag en wel bekostigd moeten worden. Naar de evaluaties van de afgelopen drie jaar zegt de gemeente dat zij grofweg een verdeling kan maken. Ze constateert dat 75 procent van de initiatieven betrekking heeft op de fysieke leefomgeving en openbare ruimte en 25 procent van de initiatieven betrekking heeft op sociaal domein, welzijn en zorg.

Wijkbeheer heeft haar bijdrage verhoogd met 50.000 euro. Uit het leefbaarheidsbudget is nog 35.000 euro beschikbaar gesteld, zodat Programmering een bijdrage van 65.000 euro levert. Het domein Sociale Basis en Preventie heeft 50.000 euro toegezegd.

DUIDELIJKHEID ,,Door een doelstelling 'het levert een bijdrage aan meer contact met de buurtgenoten' te communiceren, stimuleren wij nog meer het contact met buurtgenoten. Tegelijk sluit dit initiatieven als AED's, inventaris van verenigingen en verzorgingshuizen uit. Dit soort initiatieven voorzien in een behoefte van inwoners, passen niet bij de doelstelling van Ede Doet en de gemeente Ede heeft er geen beleid op en/of budget voor. Aanscherping van de spelregels geeft daarentegen duidelijkheid bij de aanvrager en beoordelaar en beperkt de financiële risico's."

ENORM SUCCES Ede Doet is al een aantal jaar een enorm succes in Ede en er zijn al veel mooie initiatieven gerealiseerd. Ook in 2019 kunnen inwoners weer gaan sparen met de Ede Doet Cheques en natuurlijk hoopt de gemeente dat Edenaren weer met veel mooie ideeën en initiatieven komen om samen met je buren, vrienden en kennissen hun buurt nog mooier te maken. Dit jaar worden de cheques in twee rondes verspreid: in maart en in september. In week 13 (25 - 29 maart) zal per woonadres de eerste waardecheque van 7,50 euro worden bezorgd.

Burgers hoeven niet te wachten op de cheques voor het aanmelden van een initiatief. Het initiatief kan meteen op de site van Ede Doet. Nu zijn daar bijvoorbeeld reeds geplaatst: skatebaan Wekerom-Oost, nieuw gasfornuis De Velder, nieuwjaarsbijeenkomst Stompekampweg, drijvend eilandje vijver Trumandreef, speeltuin Het Hoefje in Lunteren.