• Bert Komdeur op zijn werkplek, het gemeentehuis van Barneveld.

    Danny van Zeggelaar

'Geld naar Kerkweg-tunnel'

EDE Nog een klein maandje en dan mag iedereen boven de 18 weer naar de stembussen. Dit keer voor de Provinciale Statenverkiezingen. Namens de regio Ede is Bert Komdeur kandidaat voor het CDA, de partij die nu samen met de VVD de grootste partij is met negen zetels.

Danny van Zeggelaar

Vlak voor het interview in het gemeentehuis van Barneveld, waar Komdeur werkt als manager, heeft hij eerst nog een interview met de lokale radio van Arnhem over statenvragen. Het is, een maand voor de verkiezingen voor de provincie, druk voor Komdeur. Hij staat op plek 7 voor het CDA en heeft ,,er alle vertrouwen" in, ook al staat het CDA in de landelijke peilingen op een dieptepunt.

OUDE BUURTHUIS De verkiezingen gaan deels over de besteding van de miljarden die Gelderland op de bank heeft staan. Tien jaar geleden verkocht de provincie haar aandelen in energiemaatschappij NUON en dat leverde miljarden op. ,,We willen geld steken in zaken die met leefbaarheid te maken hebben", zegt Komdeur. ,,Bruisende dorpen en wijken. Je ziet bijvoorbeeld steeds meer dat het oude buurthuis een 'revival' maakt. Aan de Stationsweg heb je zoiets, bijvoorbeeld. Een plek om de buurt te ontmoeten. Dat soort initiatieven willen we steunen." Dat steunen komt volgens Komdeur uit zijn christelijke waarden en normen. ,,Omzien naar elkaar. We hebben vier miljard in de reserve en we moeten dat geld gaan investeren."

SPOORLIJN Ideeën om wat met dat geld te doen zijn er bij Komdeur genoeg en dan gaat het over heel lokale dingen. Zoals het hele spoorzone-project in Ede, waar nu een discussie is over de bouw van een tunnel bij de Kerkweg. ,,De spoorlijn is nog altijd een barrière in Ede. Met het sluiten van de overweg op de Kerkweg staat de leefbaarheid onder druk. Aan zo'n tunnel kan de provincie geld op een goede manier besteden."

BOEREN En dan speelt er nog het hele thema verduurzaming. Dat speelt bijvoorbeeld bij boeren. ,,Sinds ik in de politiek zit, speelt al dat kleine boerenbedrijven stoppen. Omdat er geen opvolging is, bijvoorbeeld. Maar er zijn ook bedrijven die verder willen. We vinden dat boerenbedrijven best uit mogen breiden. Landbouw en natuur bijt elkaar wat mij betreft niet. Dat gaat al jarenlang samen. Ga door, maar wees duurzaam, zou ik willen zeggen. Er zit in buitengebieden heel veel innovatie, ondernemerschap. Er komen nieuwe stalsystemen voor kippen. Geen ziektes, geen fijnstof. Dat steunt de provincie ook." Komdeur wil ook steun voor boeren die hun asbestdaken vervangen door zonnepanelen. ,,Help de boeren daarbij. Zo verduurzaam je het hele bedrijf."

VAN GAS AF Maar duurzaamheid gaat ook over gewone huizen, die 'van het gas' af moeten. ,,Maar dat moet wel met het gezonde boerenverstand gebeuren", vindt Komdeur. ,,Als je een huis van voor de oorlog hebt, kun je misschien beter geen warmtepomp doen, maar naar een warmtenet gaan. Over dat laatste ben ik trouwens wel bezorgd, want wie is er nou de baas? Bij een warmtenet is er maar één aanbieder. We zouden daar eigenlijk net zo'n scheiding moeten hebben als energie. Daar kan de provincie bij helpen."