• Lex van Lieshout

'Geen brullende vliegtuigmotoren'

EDE Teleurstelling en lichte irritatie is zichtbaar bij Leon Meijer over de zeer gebrekkige informatie die de Edese wethouder tot nu toe kreeg van het ministerie en het provinciebestuur over nieuwe vliegtuigroutes die Lelystad Airport over zijn gemeente heeft gepland.

,,Je hoort in de media dat er sprake is van laagvliegroutes op zo'n 1800 meter en dat die diagonaal over onze gemeente komen. Dan gaan gemeenteraad en college zich zorgen maken. Het is zuur dat we daar dan niet over geïnformeerd worden. Want wat is laag en over welk geluidsniveau heb je het dan?", vraagt Meijer zich af.

Bijna niemand weet volgens hem nog waar de routes echt gaan komen. Wel is er sprake van dat de vliegtuigen boven Edes grondgebied gaan stijgen naar 2700 meter. ,,Leuk, maar dat betekent dus dat hier de brullende motoren los gaan. Wat voor herrie gaat dit geven?"

De wethouder constateert dat elke regio een beetje reageert met 'niet in mijn achtertuin'. ,,Wij willen geen vliegtuigen boven de Veluwe, maar ik snap ook dat vliegveld Teuge beperkt wordt in de activiteiten. Daarom moet het provinciebestuur ervoor zorgen dat we niet tegen elkaar uitgespeeld worden. Dan kan het ministerie niet zeggen dat we het niet eens worden. Gelderland moet zorgen voor één sterke lobby."

De aangekondigde vliegroutes zouden tijdelijk zijn van 2020 tot 2023. Daarna zou alles opnieuw ingedeeld worden. ,,Maar waarom pakken we het niet meteen goed aan? Een onderzoek laat namelijk zien dat het mogelijk is om hoger te gaan vliegen."

Meijer wil bovendien weten waar hij aan moet denken bij een 'worst case scenario', als de laagvliegroutes van het uitbreidende vliegveld toch door gaan. Daarom wil hij een nulmeting op het gebied van milieu, geluid en stikstof.

De wethouder is blij met de petities die burgers op touw zetten. Op 27 september is er een informatieavond in De Reehorst. ,,Ik ga daar ook vragen stellen als inwoner, want de bestuursbijeenkomst hebben ze overgeslagen", besluit hij met licht chagrijn, zoals hij het zelf noemt.

Bewoners kunnen zich aanmelden voor de bijeenkomst op 27 september via: http://fd10.formdesk.com/facetwobv/Airport-inschrijving-27sept-Ede-Lelystad-Airport