• Het pand aan de Fultonstraat waar Trucking Service Arnhem volgens de Kamer van Koophandel staat ingeschreven. Onduidelijk is of het bedrijf er nu nog steeds is gevestigd.

    Danny van Zeggelaar

Gedrag Edes transportbedrijf 'ronduit schofterig'

EDE Vakbond CNV trekt aan de bel over de arbeidsomstandigheden van het Edese transportbedrijf 'Trucking Service Arnhem' gevestigd op industrieterrein Frankeneng. De bond heeft inmiddels faillissement voor de eenmanszaak aangevraagd, omdat chauffeurs nog duizenden euro's tegoed hebben van eigenaar Joop Zock.

Danny van Zeggelaar

Vorige week besteedde het televisieprogramma Opgelicht van AvroTros al aandacht aan de kwestie. Verschillende chauffeurs zeiden in het programma nog duizenden euro's van Trucking Service Arnhem tegoed te hebben, aan bijvoorbeeld achterstallig loon. Truckers zouden bijzonder lange dagen maken, en soms kwamen ze zelfs zonder werkende tankpas in het buitenland te staan.

CNV-juriste Daphne de Wild noemt de zaak van Trucking Service Arnhem "een schoolvoorbeeld van een malafide onderneming". "We hadden vanuit het CNV een lid daar werken, Marco Wellenberg. Hem hebben we bijgestaan. Hij werkte daar, maar het was elke keer gedoe met het salaris. Dat werd te laat betaald. Ons lid kreeg een burn-out, meldde zich ziek en is vervolgens op staande voet ontslagen. Dat kan natuurlijk niet."

Er was toen een probleem. Omdat het CNV-lid op staande voet werd ontslagen, was er ook geen recht op een uitkering. Uitkeringsinstantie UWV betaalt op zo'n moment namelijk niet. "Dan moet je dat aanvechten bij de rechter", legt De Wild uit. "We werden uiteindelijk op alle punten gelijkgesteld. Er was geen verweerschrift en de werkgever kwam niet."

De schade voor Wellenberg bleek te zijn opgelopen tot ruim 13.000 euro, aan achterstallig loon. Geld dat nergens te halen was. "Vrachtwagens bleken geleased, het vastgoed was leeg, rekeningen waren leeg", vertelt De Wild. "Het is een schoolvoorbeeld van een malafide onderneming. Als je betalingsonmacht hebt, dat kan natuurlijk. Dat zien wij ook, als je probeert een oplossing te vinden. Maar dit is ronduit schofterig. Mensen bedreigen, crimineel gedrag. Deze meneer heeft heel veel schade berokkend."

De vakbond heeft voor Trucking Service Arnhem, een eenmanszaak, faillissement aangevraagd, in de hoop toch nog iets terug te zien van het geld. Die zaak komt op 27 februari voor de rechter. Ook heeft de vakbond de Arbeidsinspectie gevraagd een onderzoek in te stellen en wil CNV dat de transportvergunning van de transporteur wordt ingetrokken.

Eigenaar Joop Zock van Trucking Service Arnhem uit Ede wil telefonisch niet reageren op vragen van deze krant. "Dat loopt allemaal via mijn advocaat", zegt hij. Wie die advocaat is, wil hij desgevraagd niet zeggen. "Laat me met rust", klinkt het nog schreeuwend, voor de verbinding wordt verbroken. Tegen Opgelicht zei hij eerder nog alle procedures met vertrouwen tegemoet te zien.

Voor Wellenberg liep het uiteindelijk nog acceptabel af. Hij heeft weer werk. "Het is gelukkig een relatief goede tijd voor chauffeurs, net als in de bouw", zegt De Wild.