• Ted Walker
  • Ted Walker
  • Ted Walker
  • Ted Walker
  • Ted Walker
  • Ted Walker

Gat met rook aan Frankeneng; gasleiding gesmolten.

EDE Rob Taribuka fietste zondagavond langs de Frankeneng in Ede toen het hem opviel dat er gaatje in het asfalt zat waar rook uitkwam. Dichterbij gekomen hoorde hij ook een knetterend geluid. ,,Ik heb bij Liander gewerkt en dacht aan een kapotte elektriciteitskabel." Ook gaf zijn gevoel hem in dat daar ook wel eens gasleidingen kunnen liggen. ,,Ik heb gelijk de brandweer gebeld." 

De brandweer ter plaatse deed gelijk onderzoek naar het geluid en de rook met een warmtecamera. Om 20.30 uur was nog niet duidelijk wat er aand hand was. Brandweerwoordvoerder Allard Schimmel meldt op dat moment dat zij nog aan het puzzelen zijn. ,,We hebben nog geen idee wat de rook en de warmte heeft veroorzaakt." Als voorzorgsmaatregel heeft de brandweer de plaats van het incident groter gemaakt. 

,,We zijn voor de zekerheid met ademlucht aan het werk omdat er een verhoogde concentratie is gemeten van een onbekende stof. Verder zijn we in contact getreden met instanties die zouden kunnen weten wat daar allemaal onder de grond aan leidingen loopt.

Inmiddels is bekend dat de onbekende stof aardgas is. Dit is gevonden in rioolputten in de omgeving, vertelt een woordvoerder van Liander. Tot hoever er aardgas is gelekt is nog niet bekend. 

Onder het fietspad lopen meerdere leidingen. Mogelijk de stadsverwarming en de stoomleiding van HSV Verpakkingen. De instanties zijn aan het uitzoeken wat de hitte heeft veroorzaakt. Het lijkt erop dat de hitte de gasleiding heeft doen smelten of breken.