• Archieffoto - ZHZActueel.nl

Garagedieven slaan toe in Ede; meer geweldsmisdrijven

EDE Inbrekers die willen stelen uit garageboxen, schuren of tuinhuisjes hebben hun vizier dit jaar meer op Ede gericht. Uit de cijfers van de politie tot aan het derde kwartaal blijkt dat het aantal inbraken in Ede uit garageboxen, schuren of tuinhuisjes aanzienlijk is toegenomen, van 44 naar 81. Het aantal inbraken uit dit soort plekken in de rest van de gemeente nam juist behoorlijk af.

Danny van Zeggelaar

Tegelijkertijd bleef het aantal woninginbraken redelijk gelijk. Alleen in De Klomp was sprake van een opvallende toename. Vorig jaar was er in de eerste negen maanden één woninginbraak, dit jaar staat de teller daar op tien. Het aantal diefstallen uit auto's en vrachtwagens ging fors omlaag.

MEER GEWELD Het aantal zaken waarbij geweld wordt gebruikt, nam dit jaar tot en met het derde kwartaal toe. Uit de kwartaalscan van de politie blijkt dat er in 278 zaken dit jaar sprake was van geweld. Het gaat dan om openlijk geweld tegen personen, bedreigingen en mishandelingen. Vorig jaar ging het tot aan het derde kwartaal nog om 256 zaken.

MISHANDELINGEN Het aantal geweldsmisdrijven nam dus met ruim acht procent toe. Vooral het aantal mishandelingen steeg met name in Ede. Dat ging van 116 tot aan het derde kwartaal van 2017 naar 145 in dezelfde periode dit jaar. De meeste geweldsmisdrijven waren in de stad Ede, waarbij het Museumplein (13), de Nieuwe Stationstraat (15) en de Willy Brandtlaan (12) opvallen wat betreft het aantal misdrijven. De politie verklaart dat door het uitgaansgebied bij de eerste twee en de aanwezigheid van het ziekenhuis aan de Willy Brandtlaan. Daar ging aantal mishandelingen van één naar twaalf.

INBRAKEN Tegenover de stijging van het aantal geweldszaken, staat een lichte daling van het aantal zogenoemde 'High Impact Crimes'. Dat is politiejargon voor diefstallen of inbraken uit woningen, straatroven en overvallen. Het aantal 'High Impact Crimes' nam lichtjes af van 298 naar 290, waarbij het merendeel van de zaken voor rekening komt van de inbraken: 287, gelijk aan vorig jaar. In 97 van die gevallen betrof het een poging tot inbraak. Het aantal straatroven en overvallen is in Ede zeer laag, met respectievelijk twee en één. Een straatroof vond plaats in het buitengebied Ederveen, de ander in Ede. Ook de overval was in Ede.

WINKELDIEFSTAL Het aantal winkeldiefstallen daalde fors (van 257 naar 190), net als het aantal meldingen van vernielingen. Dat ging van 347 naar 245. Ook in het rapport staan 'de gevaarlijkste wegen' van de gemeente Ede. Er waren dit jaar twee dodelijke ongelukken (op de N224 en de A12), maar buiten dat zijn er volgens de politie geen echte 'hotspots' aan te wijzen.