• Mathilde van Ravensberg

Fietsersbond Ede: 'Onrust over Verlengde Maanderweg is koudwatervrees'

EDE De onrust in de buurt over de inrichting van de Verlengde Maanderweg in Ede als fietsstraat is 'koudwatervrees'. Dat vindt Gerke Mekkes van de Fietsersbond afdeling Ede. Autoverkeer blijft op de weg gewoon welkom alleen gaat de snelheid er flink uit. Op een drukke inloopavond, afgelopen dinsdag, was de angst voor afsluiting van de buurt en sluipverkeer door de aanliggende straten, goed voelbaar.

Dat de Fietsersbond voorstander is van de fietsstraat lijdt geen twijfel. ,,De weg wordt veiliger en comfortabeler voor de fietser", aldus Mekkes. ,,Het aangepaste wegprofiel weerhoudt autoverkeer ervan snel te gaan rijden, maar auto's kunnen alsnog prima de fietsers passeren." In Lent, bij Nijmegen, is goede ervaring opgedaan met fietsstraten, weet Mekkes. Hij wijst erop dat doorgaand verkeer nu veel gebruik maakt van de Verlengde Maanderweg en dat is juist niet de bedoeling. ,,Dat verkeer moet via de hoofdwegen worden geleid. De Verlengde Maanderweg is alleen voor de afwikkeling van lokaal verkeer. En dat zal na de herinrichting heus z'n weg wel vinden."

SLUIPVERKEER Hilleke Meurs is bang dat er veel meer sluipverkeer gaat komen door het aangrenzende Beatrixpark. Ze woont aan de Juliana van Stolberglaan. ,,Deze straat is daar niet op berekend", zegt ze. Ook vreest Meurs straks in de wijk opgesloten te worden doordat verkeersstromen niet vlot kunnen worden afgewikkeld via de Verlengde Maanderweg. ,,We waren juist zo blij dat de doorstroom richting snelweg er weer was met de nieuwe tunnel aan de Hakselseweg."

Sjoerd Kuipers woont aan de andere kant van de beoogde fietsstraat, in de Oortveldlaan, en voorziet dat het sluipverkeer door zijn relatief vlakke straatje gaat scheuren. ,,Toen de rotonde Klaphekweg werd aangepakt, hebben we gemerkt hoe hard het verkeer door onze straat kwam. Dat was soms levensgevaarlijk." Bewoners van de straten achter de Verlengde Maanderweg kwamen massaal op de inloopavond af doordat familie Peperkamp, een van de ondernemers aan de Verlengde Maanderweg, omwonenden middels een huis-aan-huis bezorgde brief had gewezen op de inloopavond. De uitnodiging van de gemeente Ede was alleen naar de direct aanwonenden van de Verlengde Maanderweg en de Hakselseweg gestuurd. Voor deze laatste weg ligt ook een plan voor een fietsstraat maar daar is opvallend weinig commentaar op.

De variant voor een fietsstraat met eenrichtingsverkeer voor auto's leek niemand aan te spreken. Als het er komt, dan toch zeker tweerichting, zo was de algemene reactie. Ook de Fietsersbond is voorstander van de tweerichtingenvariant. Toch was er ook enthousiasme voor de herinrichting. Enkele aanwezigen reageerden met 'het wordt wel een chic straatje' en 'lekker rustig straks'.

NIET MEER VAN DEZE TIJD Verantwoordelijk wethouder Leon Meijer probeerde de kou uit de lucht te halen: ,,Mensen denken dat het een fietspad wordt, maar de auto's mogen er gewoon rijden, zij het wat rustiger. De huidige inrichting van de Verlengde Maanderweg is echt niet meer van deze tijd. Dat moet worden aangepakt." Hij legde uit dat de fietsstraat een belangrijke schakel wordt in de fietsverbinding tussen Ede-west en Ede-oost. ,,Mensen vanuit de Rietkampen pakken nu snel de auto omdat er geen strakke lijn is te fietsen naar het centrum. Onderzoek toont aan dat als deze er wel is, veel meer mensen de fiets zullen pakken." Daarnaast stelde hij gerust: ,,Als er veel weerstand is tegen de plannen, dan moeten we daar wat mee als gemeente." Maar er is wel haast geboden, waarschuwde hij. Het budget voor de aanpak van de weg moet dit jaar worden aangesproken.