• Ted Walker
  • Ted Walker

Fietsaccu oorzaak brand Auke Tweewielers

EDE De brand die zaterdagavond woedde bij Auke Tweewielers aan de Notaris Fischerstraat in Ede is begonnen bij de accu van een elektrische fiets. Dat blijkt uit bewakingsbeelden die in de zaak gemaakt zijn. De accu ontbrandde spontaan terwijl deze niet aan een oplader gekoppeld was. De enorme hitte die vrijkwam deed de aluminium achterbrug van de fiets smelten.

 

Ted Walker

,,De fiets stond hier in verband met een storing'', vertelt Auke Hertstein, eigenaar van de fietsenwinkel. ,,De fiets viel steeds uit volgens de klant.'' Nadat de fietsenhandelaar onderzoek deed naar de mogelijk oorzaak van het uitvallen  van het elektrische gedeelte van de fiets, was de verwachting dat de accu mogelijk 'lui' was geworden. ,,Een oplossing voor een dergelijke storing is dat je een zo'n accu een aantal maal helemaal leeg rijdt en weer oplaadt. Een leerling nam de fiets mee naar huis om dit proces op zich te nemen.'' Toen die leerling merkte dat de fiets dezelfde storing bleef vertonen nam hij deze weer mee naar de winkel. Daar is de tweewieler gestald om op een later tijdstip verder te gaan met het onderzoek naar de storing.  ,,Die fiets heeft gewoon bij hem thuis aan de lader gestaan. Ik moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren als dit in de nacht bij hun thuis was gebeurd'', zegt Hertstein voor zich uit starend.

 

De Edese fietsenhandelaar blijkt niet de enige te zijn bij wie een accu spontaan ontbrandde. Even zoeken op internet levert meer schadegevallen op die ontstaan zijn door exploderende en ontbrandende accu's. ,,Daar moeten we iets mee'', reageert Hertstein. ,,Ik weet nog niet wat. Maar het kan toch niet zo zijn dat mensen met een dergelijke accu deze risico's lopen.''

 

Het pand van Auke Tweewielers is voorlopig niet te gebruiken. ,,Gelukkig werd ik gisteravond al gebeld door Joost Peereboom van De Bunte Vastgoed. Hij denkt mee om ons zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen. Fijn hoor, dat soort mensen om je heen'', besluit Auke Hertstein.