• Freek Wolff

Feestelijke opening nieuwe marktplein

EDE Het nieuwe marktplein is klaar en dat wordt op zaterdag 7 juli gevierd met muziek, theater en kinderactiviteiten. Vanaf zaterdagmiddag 13.00 uur tot 23.00 uur 's avonds is er op de Markt een feest. Iedereen is van harte welkom. Burgemeester René Verhulst en wethouder Willemien Vreugdenhil geven om 14.00 uur het startsein voor de feestelijkheden.

,,Met de oplevering van het marktplein komt er een einde aan een bijzonder project én een bijzonder proces,´´ zegt wethouder Vreugdenhil. ,,Dit plein is écht voor en door Edenaren tot stand gekomen. Wij dragen het als gemeente nu over aan de inwoners, de gebruikers van het plein: geniet van dit fraaie, nieuwe stukje Ede Centrum!´´

AANPAK In 2016 laat stichting DOE (De Ontwerpers van Ede: een groep Edese stedenbouwkundigen, (landschaps-)architecten en kunstenaars) weten dat Edenaren het marktplein het meest lelijke stukje van het centrum vinden. Zij deden onderzoek en vonden dat de gemeente dit signaal niet naast zich neer kon leggen. Maar er waren ten gemeentehuize geen plannen en er was ook geen budget. Toenmalig wethouder Weijland toonde zich enthousiast: ,,Vraag maar wat de Edenaar wil met het plein, dan kijken we daarna wel hoe we de realisatie voor elkaar krijgen.´´

En zo geschiedde. Er werden ruim vierhonderd ideeën opgehaald. Inwoners konden kiezen welk bureau hun voorkeur had voor het maken van een ontwerp. De ontwerpen werden steeds aan de inwoners voorgelegd, die uiteindelijk de keuze maakten voor het groen ontwerp van bureau Hosper, Landschapsarchitectuur en Stedenbouw.

GROEN EN GEZELLIG Het nieuw ingerichte plein kent groene overtuinen, speelplekken, terrassen en in het midden bevindt zich een waterpartij met spuitertjes. Op de banken langs de overtuinen is veel ruimte om te zitten en het plein te overzien. 'Groen en gezellig', dat moest het plein worden, volgens de Edenaar. ,,Volgens mij is dat zeker gelukt.´´ zegt wethouder Vreugdenhil.