• Een van de bewerkte foto's (de politieagent is onherkenbaar gemaakt, red.).

    Dhjana S.
  • Dhjana S.

Extreem-linkse activiste (51) opgepakt voor opruiing

EDE (ANP) De politie heeft de 51-jarige Dhjana S. uit Ede aangehouden in verband met een website waarop ,,bedreigende" foto's van agenten zijn gepubliceerd. De politiemensen zijn herkenbaar afgebeeld op Pokémon-figuren en op enkele afbeeldingen lijken bezoekers te worden aangespoord virtueel stenen te gooien naar agenten.

Via haar website lijkt het alsof een spel kan worden gespeeld onder de naam Poke-A-Cop Go. De vrouw is volgens de politie vorige week vrijdag in haar huis in Ede aangehouden wegens opruiing en bedreiging met openlijke geweldpleging. Haar arrestatie werd aanvankelijk stil gehouden om ,,niet te wrijven in een vlek'', bevestigt de politie vrijdag. In een interne communicatie noemt korpschef Frank Paauw de publicatie van de foto's van politiemensen ,,onacceptabel''. Die mededeling kwam vrijdag via De Telegraaf naar buiten.

De foto's en het 'spel' zijn inmiddels offline gehaald, aldus de politie. Wel circuleren op diverse sites foto's van de agenten met opmerkingen over hun optredens tijdens demonstraties tegen Zwarte Piet. Die gaan vooral over de vraag of ze zich correct hadden gedragen tegenover betogers.

S. is inmiddels op vrije voeten. Zij krijgt waarschijnlijk via het Openbaar Ministerie een schikking aangeboden. Op haar website noemt ze de publicatie ,,een satire-stuk, dat de vorm had aangenomen van een ludiek marketingpraatje voor een fake app, gebaseerd op het Pokemon-spel''. Zij verwijst in haar reactie op de aanhouding onder meer naar het vermeende machtsmisbruik tijdens de demonstratie tegen Zwarte Piet in Rotterdam in november en naar de gang van zaken rond de dood van Mitch Henriquez, die vorig jaar overleed na zijn aanhouding in het Haagse Zuiderpark.