• Archief BDUmedia

Extra middelen aanpak van alcohol- en drugs

EDE Het ministerie van Binnenlandse Zaken stelt extra middelen ter beschikking. De gemeente Ede zet dit extra geld in om de groei van het aantal voorlichtingen over de aanpak van alcohol- en drugs, keten en jongerengroepen die in beeld zijn op te vangen. Voor een tweede preventiemedewerker komen extra uren. 

Sinds 2012 zet Ede een preventiemedewerker in om in het buitengebied contact te leggen met de jongeren en ouders over drankgebruik. De jongeren komen vaak samen in keten op het erf van het ouderlijk huis en drinken vanaf jonge leeftijd een biertje met elkaar. De preventiemedewerker gaat in de keet het gesprek aan met jongeren en ouders over drank- en drugsgebruik, met extra aandacht voor de relatie met verkeersveiligheid. Daarnaast vinden deze gesprekken, over verantwoordelijkheid en zelfcontrole met betrekking tot alcohol en drugs, plaats samen met kerken, scholen, (sport)verenigingen en andere betrokkenen.

In de afgelopen jaren is er volgens de gemeente gebouwd aan relaties en vertrouwen. ,,Daardoor zijn de contacten met organisaties, ouders en jongeren erg goed. Dit heeft tot gevolg dat we keten al veel eerder in beeld hebben. We zien dus nu jongere mensen en we zien ook meer jongeren, rond de 400 jongeren. Het doel van de aanpak is zorgen dat ouders weten hoe ze met hun kinderen in gesprek moeten en hoe ze grenzen stellen. En dat jongeren weten wat verantwoorde alcoholconsumptie is en hoe ze die verantwoordelijkheid in de praktijk ook vorm kunnen geven."