• Lex van Lieshout

Extra inspraakronde voor vliegroutes Lelystad

EDE (ANP) Voordat staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) in november een besluit neemt over de voorgestelde vliegroutes van Lelystad Airport krijgen omwonenden nog een extra mogelijkheid tot inspraak. Er is in het oosten en noorden van het land, ook in Ede, veel onrust over de uitbreiding van Lelystad.

De bewindsvrouw moet in november een besluit over deze vliegroutes nemen omdat anders de uitbreiding van de luchthaven per 1 april 2019 in gevaar komt. Lelystad moet vakantievluchten van Schiphol gaan overnemen zodat daar extra ruimte komt voor intercontinentaal, zaken- en vrachtverkeer. In eerste instantie gaat het om 10.000 vliegbewegingen tot 2023.

KRITIEK Er was donderdag tijdens een luchtvaartdebat in de Tweede Kamer opnieuw kritiek op de informatievoorziening aan burgers over de uitbreiding. ,,Mensen hebben het gevoel dat ze er niet toe doen", zei Cem Laçin van de SP. D66'er Rob Jetten sprak van een ,,stroeve informatievoorziening''.

OPEN STAAN Dijksma snapt de onrust en ,,wil die graag wegnemen". Er zijn nu een aantal informatiebijeenkomsten in de regio, onder meer gisteren in Ede. Vanaf oktober kunnen mensen via internet hun mening geven en worden luchtruimgebruikers geconsulteerd. Als ,,extra stap'' worden in dit proces ook nog een keer de mening van de mensen in de regio gehoord. Dijksma hoopt zo te laten zien dat ze hen heel serieus neemt. ,,Als uit de consultatie komt dat het beter kan, dan moeten we daar voor open staan."

Pas met een volledige herindeling van het luchtruim - gepland voor 2023 - kan de hinder van de vliegroutes afnemen. De staatssecretaris waarschuwde ook dat dit geen oplossing is voor alle kwalen. ,,Het is geen toverstok." De Kamer wil graag dat de herindeling sneller gaat, maar dat is volgens haar niet mogelijk.