• Archief BDUmedia

Eis: werkstraf voor slaan bejaarde met gummiknuppel

EDE (APA) Ze wilde praten. Over de vuurkorf die overlast veroorzaakte. Ze was zeker niet van plan om geweld te gebruiken. Maar het liep anders. Een 61-jarige vrouw uit Harskamp moest vrijdag aan de rechtbank in Arnhem uitleggen waarom ze een bejaarde buurtbewoonster in Ede met een gummiknuppel op haar hoofd heeft geslagen. De officier van justitie eiste een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand tegen de vrouw.

De Harskampse besloot het op een zondag in september 2016, na het bezoeken van de middagkerkdienst, op te nemen voor een oudere dame in Ede. Die had al enige tijd last van de vuurkorf van een buurtbewoonster. Politie en buurtcomité zouden de bewoonster al hebben aangesproken, maar zonder resultaat. De vrouw uit Harskamp bedacht dat ze in haar verpleegstersuniform 'vanuit zorg', wellicht het probleem kon oplossen. Verder nam ze van thuis een emmer en een gummiknuppel mee. ,,U wilde krachtdadig zorg verlenen?", vroeg de rechter aan de 61-jarige. Die antwoordde dat ze de gummiknuppel wilde gebruiken om de vuurkorf na het blussen 'in elkaar te drukken'.

GEVECHT Nadat de Harskampse die middag haar Edese kennis had bezocht en vanuit de woning de vuurkorf had gezien, besloot ze naar het huis van de buurtbewoonster te gaan. Ze belde aan en zette een voet tussen de deur toen de 84-jarige bewoonster haar niet binnen wilde laten. Daarop raakten de twee in gevecht met elkaar. Hoe dat kwam, daarover lopen de meningen uiteen. Volgens de 61-jarige werd de bejaarde vrouw hysterisch en viel ze de Harskampse aan. Om zichzelf te verdedigen, zou ze met de gummiknuppel hebben geslagen.

HOUDGREEP Het slachtoffer hield twee bulten op haar voorhoofd en een schram op haar arm aan het voorval over. Zij verklaarde juist dat de Harskampse haar naar binnen duwde, haar in een houdgreep nam en haar meerdere keren met de knuppel sloeg. Een buurvrouw die op het lawaai afkwam, haalde de twee uiteindelijk uit elkaar en kon voorkomen dat de Harskampse er in haar auto vandoor ging.

PSYCHISCHE PROBLEMEN De 61-jarige, klein van stuk en zachtjes pratend, gaf bij de rechtbank niet bepaald de indruk van een agressief persoon. Op zoek naar een verklaring voor haar gedrag fluisterde ze haast: ,,Alles wat ik aan onrechtvaardigheid heb meegemaakt in mijn leven, kwam even allemaal bij elkaar." Uit psychologisch onderzoek kwam naar voren dat psychische problemen die dag een rol hebben gespeeld. De vrouw, die geen strafblad heeft, is volgens de deskundigen daarom verminderd toerekeningsvatbaar voor haar daad.

HARDE HAND Bij de officier van justitie bleef toch het beeld hangen van een verdachte die met harde hand een probleem in de wijk wilde oplossen. Hij eiste naast de werkstraf dat de vrouw duizend euro smartengeld aan het slachtoffer moet betalen. De advocaat van de Harskampse deed een beroep op noodweer en pleitte ervoor de vrouw niet verder te vervolgen, of hooguit een voorwaardelijke straf op te leggen.

De uitspraak in de zaak is op 4 mei.