• Mathilde van Ravensberg

Eigen Sinterklaasjournaal voor Ede

EDE Ede krijgt een eigen Sinterklaasjournaal. Burgemeester René Verhulst en Wollie het schaap spelen daarin onder anderen mee. Ede heeft zelfs een eigen 'Dieuwertje Blok'. De journaals zijn vanaf maandag 13 november te zien op Ede TV en op Ede Stad.nl.

Mathilde van Ravensberg

 

'Sinterklaas is verkouden en weet niet of hij het gaat redden om naar Ede te komen', zo wil het verhaal. Sara Kakebeen, eigenaresse van kinderkledingzaak Sari Marijs in Ede, straalt als ze dit vertelt. Zij is samen met enkele ondernemers van het Maandereind initiatiefnemer van het Edese Sinterklaasjournaal. Kakebeen is de 'Dieuwertje Blok'. Ze heeft zelfs veel weg van deze Sinterklaascoryfee. Dezelfde vrolijke krullen en enthousiaste babbel.

Vorig jaar maakte de onderneemster een paar eenvoudige Sinterklaasfilmpjes voor de Facebookpagina van haar winkel. Dat beviel zo goed dat ze het dit jaar professioneler wilde aanpakken. ,,Wie weet wordt het verhaal volgend jaar nog mooier. De burgemeester was heel enthousiast en kwam al met allerlei ideeën", zegt ze.

BURGEMEESTER In het journaal, dat is gefilmd door Leendert van Gils van Ede TV, heeft Kakebeen (mevrouw Sara) contact met de Sint via Skype. De goedheiligman zit uiteraard nog in Spanje, want het verhaal speelt zich af voor de intocht. Sinterklaas heeft gehoord dat Wollie een heerlijke sjaal kan leveren. Met zo'n sjaal om zijn verkouden keel moet een intocht in Ede wel lukken.

Burgemeester Verhulst en Wollie beleven vervolgens spannende avonturen en er ontstaan problemen. Mevrouw Sara - 'de Edese Dieuwertje' - bijgestaan door Testpiet, doet er alles aan om dit op te lossen voor de intocht. Hoe dit verloopt, verklapt Kakebeen natuurlijk niet. Daarvoor moet iedereen maar kijken naar het Sinterklaasjournaal.

 

ONTKNOPING De uitzendingen op Ede TV zijn vanaf maandag 13 tot en met vrijdag 17 november tussen 6.00 en 9.00 uur en 16.00 en 19.00 uur. De journaals worden een aantal keren herhaald. De grootse ontknoping van het Edese Sinterklaasverhaal is op het podium van het Museumplein, bij de aankomst van de Sint in Ede op zaterdag 18 november.

Theatermaker Arno Setz schreef de podiumact, die de opzet was voor de verhaaltjes in het journaal. De opnames waren in de herfstvakantie. Kakebeen vertelt dat ze vier dagen hebben gefilmd, op diverse bekende locaties in Ede. Omroep Ede heeft met de hele redactie gewerkt aan het vervolmaken van het script. Suzanne Waaijenberg was de producer van de filmpjes en werd daarbij geassisteerd door Yilva Robbesom.

KOM OP Stichting Binnenstadsmanagement Ede heeft gezorgd voor de financiering. Kakebeen wil vermaken, maar ook een 'statement' afgeven met de Sinterklaasjournaals. ,,Dat we als Edese binnenstadondernemers actief zijn en graag iets leuks willen doen voor de bevolking. Ik hoop dat we mensen bewust maken van hoe belangrijk het is dat ze in het centrum komen. Er wordt geklaagd over leegstand, maar uiteindelijk hebben mensen het zelf in de hand. Als ze niet meer komen winkelen, moeten de winkels dicht. Wij zijn superpositief over het centrum van Ede. Mensen van buiten Ede waarderen de gezelligheid en de variatie in winkels. Dus Ede, kom op!"