Eerste GRE-duim voor Rhodos

EDE Grieks specialiteitenrestaurant Rhodos Greek Dining aan de Telefoonweg 70 krijgt zaterdag 30 april als eerste bedrijf in Ede de sticker van de Gehandicaptenraad Ede (GRE). Deze sticker maakt in één oogopslag duidelijk, dat het restaurant ook goed toegankelijk is voor mensen met een beperking. Bijvoorbeeld voor mensen die gebruik moeten maken van een (elektrische) rolstoel.

Wim Mulder

Sinds de Tweede Kamer begin dit jaar, en de Eerste Kamer meer recent, instemden met de ratificatie van het VN-verdrag voor mensen met een handicap is toegankelijkheid de norm. Met ingang van 1 januari 2017 moeten alle openbare gebouwen in ieder geval aan deze eis voldoen. Ook in Ede moet het gemeentebestuur hier werk van maken. Zeker nadat de gemeenteraad in februari unaniem uitsprak dat mensen met een beperking in alle gevallen mee moeten kunnen doen in de maatschappij.

De Gehandicaptenraad Ede haakt hierop in en dan met name de werkgroep Bereikbaarheid, Toegankelijkheid en Bruikbaarheid (BTB). Werkgroep-voorzitter Hans Wolven: ,,We kunnen nu verwijzen naar het VN-verdrag. En we gaan ook controleren of het nageleefd wordt. Het moet natuurlijk niet alleen bij woorden blijven.''

Dat de eerste `sticker met de duim' naar restaurant Rhodos gaat, heeft alles te maken met het feit dat eigenaar Christos Tselempakis maatregelen heeft genomen waardoor mensen met een rolstoel ook zonder problemen naar binnen kunnen. Het was eigenlijk heel simpel: door er twee houten platen neer te leggen is de drempel letterlijk weg. Binnenkort komen er trouwens blijvend aluminium platen te liggen. Tselempakis besloot in actie te komen na een vraag van GRE-lid Els Holland. Zij is aangewezen op het gebruik van een elektrische rolstoel. ,,Ze liet me weten dat ze zelf binnen wilde kunnen komen. Toen heb ik gezegd dat ik daar voor zou zorgen'', aldus de eigenaar. ,,En toen ik daarna weer reserveerde, vroeg ik meteen of hij de plank niet vergeten was. Nou, dat bleek allemaal in orde'', zegt Holland.

Rhodos is niet alleen drempelloos, maar beschikt ook over een invalidentoilet. Verder staan er tafels die één centrale poot hebben. Daardoor kunnen mensen hun rolstoel zonder problemen onder de tafel rijden. Volgens Tselempakis baseert hij zich vooral op de praktijk. ,,We hebben al dertig jaar een restaurant in Tiel. Op grond van de ervaringen die we daar hebben met gehandicapten, hebben we ook in Ede dingen aangepast. Het is eigenlijk heel eenvoudig, maar je moet het wel zien.'' Els Holland beaamt dat volmondig. Ze geeft twee voorbeelden: ,,Het raadhuis is goed toegankelijk voor mensen in een rolstoel, maar ik kan het invalidentoilet niet gebruiken. En als je in Ede naar de film gaat, is het niet mogelijk dat twee rolstoelers naast elkaar zitten.''

Het is de bedoeling dat de GRE meer stickers gaat uitreiken. ,,Vergelijk het maar met de vroegere VVV-sticker. Die was ook herkenbaar'', aldus Hans Wolven. Het is de bedoeling dat er ook nog een soort minischouw komt om de toegankelijkheid te bepalen.