• Archieffoto - ZHZActueel.nl

Edese woning doorzocht in verband met aanhouding jihadist

EDE (ANP) De politie heeft dinsdag een woning in Ede doorzocht. De woning is van een man die contact had met een 47-jarige Syriër die dinsdag werd opgepakt in het Zeeuwse dorp Kapelle.

De politie hield dinsdag de 47-jarige Syriër aan voor terrorisme en oorlogsmisdrijven in zijn land van herkomst. Hij zou commandant zijn geweest van de jihadistische groepering Jabhat al-Nusra. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft hem laten aanhouden op basis van informatie van de Duitse politie die over getuigenverklaringen tegen de man beschikt.

Ook op zes plaatsen in Duitsland viel de politie dinsdag woningen binnen waar vermoedelijke oud-leden wonen van het bataljon waar de 47-jarige verdachte de leiding over had. Hij had als strijder de naam Abu Khuder aangenomen. In Ede doorzocht de politie een woning van een man die contact met hem had.

De man die in Kapelle werd gearresteerd, verblijft sinds 2014 in Nederland. Hij heeft hier tijdelijk asiel gekregen. De rechter-commissaris in Den Haag beslist vrijdag of hij langer blijft vastzitten.