• Ton Harlaar heeft geen scootmobiel in huis. De beker is het bewijs dat hij écht het NK Scootmobiel heeft gewonnen.

    Danny van Zeggelaar

Edese Verstappen: 'Ik heb niet eens een scootmobiel'

EDE De gemeente Ede heeft er een nieuwe kampioen bij: het is de 83-jarige Ton Harlaar. Hij werd vorige week kampioen tijdens het NK Scootmobiel op het circuit van Zandvoort. Een bijzondere prestatie, temeer omdat Harlaar helemaal niet in het bezit is van een scootmobiel.

Danny van Zeggelaar

Het is lang zoeken naar een scootmobiel in het appartement van Harlaar in Ede-Zuid. Op de kast staat weliswaar een beker die bewijst dat de Edenaar kampioen is geworden tijdens het NK Scootmobiel, maar de scootmobiel is in geen velden of wegen te bekennen. Het antwoord is simpel: hij heeft geen scootmobiel. En toch werd hij de winnaar van het scootmobiel-kampioenschap. Hij mocht meedoen vanwege zijn leeftijd: boven de 75 is iedereen welkom.

Harlaar deed mee met een team van buurtcentrum De Meerpaal, net als vorig jaar. Toen werden ze als team derde. ,,Dit jaar wilden ze mij er weer bij hebben", vertelt Harlaar. ,,Ze vonden dat ik het goed deed. Ik zei: ik wil wel weer mee hoor." Zo gezegd, zo gedaan. Pas in de tiende van de elf heats mocht hij.

Eigenlijk kwam dat wel goed uit. ,,Zo kon ik kijken hoe de anderen het deden", zegt hij. ,,Die doet dit, die doet dat. Ik heb het circuit vooraf een paar keer geprobeerd. Bochtjes pikken, een beetje slalommen. En toen ik mocht, was het op hoop van zegen. Gaan met die banaan. Ik had goed gekeken hoe de andere mensen het deden. Je moest van een pilon een balletje pakken. De meeste mensen remden af, maar ik deed dat in volle vaart. En scherp langs de strobalen en banden."

TON VERSTAPPEN Alle races van Harlaar gingen goed. ,,Ik dacht op een gegeven moment: huh, zit ik in de finale?" En ook die finale ging heel goed, ook al was het ontzettend regenachtig weer tijdens de race. ,,Ik had een perfecte start en reageerde gelijk op de schreeuw van het aftellen." De regen deerde hem niets. ,,Ik kreeg al direct de bijnaam Ton Verstappen. Want ik ben net als Max Verstappen: ik moet regen hebben. En toen werd ik op een halve meter voorsprong kampioen. Ik was helemaal beduusd."

Het kersverse kampioenschap leidt er inmiddels toe dat Harlaar een beroemdheid in Ede is geworden. Hij werd herkend door een caissière bij de supermarkt, kreeg aandacht van de landelijke televisie en werd door kennissen of collega's van vroeger opgebeld. Ook bij Vilente De Pleinen, waar de vrouw van Harlaar woont, is het kampioenschap niet onopgemerkt gebleven.

Met het kampioenschap heeft Harlaar onder meer een beker en een enorme radiografisch bestuurbare auto gewonnen. Die laatste is een cadeau voor zijn kleindochter uit Australië, die in september met haar eerste kind naar Nederland komt. En de beker gaat naar De Meerpaal. De wedstrijd werd georganiseerd door de Stichting Gouden Dagen, die met de wedstrijd ook wil laten zien hoe je veilig omgaat met een scootmobiel en aandacht wil vragen voor eenzaamheid bij ouderen.