• (Archieffoto ter illustratie).

    ALEXANDER SCHIPPERS

Edese terugkeerder uit strijdgebied aangehouden

EDE Op Schiphol zijn vrijdagmiddag een 33-jarige vrouw uit Ede en maandagavond een 30-jarige man uit Amsterdam aangehouden die terugkeerden uit het strijdgebied van Syrië en Irak. Zij arriveerden onder begeleiding van de Koninklijke Marechaussee met vluchten uit Turkije.

Voor hen was een internationaal houdingsbevel uitgebracht door het Landelijk Parket. De verdachten zijn kort geleden aangehouden toen zij - los van elkaar - de grens met Turkije overgingen. De vrouw is tot twee keer toe uitgereisd. In 2014 verbleef zij langere tijd in het strijdgebied. In 2015 reisde zij opnieuw die kant op. De man was vermoedelijk in 2013 uitgereisd om deel te nemen aan de gewapende strijd.

Beide terugkeerders worden verdacht van deelneming aan een terroristische organisatie. De vrouw is dinsdag door de rechter-commissaris in Rotterdam voor twee weken in bewaring gesteld. De man wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De aanpak van het Openbaar Ministerie richt zich op de berechting van alle personen die zijn uitgereisd om zich aan te sluiten bij terroristische organisaties in Syrië en Irak. Tegen een aantal van hen zijn in 2017 ook strafzaken begonnen met de bedoeling deze in hun afwezigheid te behandelen.

RAADSVRAGEN Burgerbelangen Ede wil naar aanleiding van deze aanhouding van het college weten of zij ook al in beeld was toen de lokale partij in juli 2014 vragen stelde over naar Syrië afgereisde Edenaren. Toen luidde het antwoord dat er één man in beeld was met mogelijk die plannen. Ook is de partij benieuwd naar het totaal aantal afreisde Edenaren en wil Burgerbelangen weten of ze een uitkering ontving in die tijd, die teruggevorderd gaat worden. Tevens ziet Burgerbelangen heil in een anoniem meldpunt voor burgers on Syriëgangers op door te geven.