• Stefan Middelhoven

Edese studenten voelen minister Hoekstra aan de tand

EDE Studenten van het Dulon College, CSG Het Streek, de Christelijke Hogeschool Ede en Technova College hebben in een 'College Tour' setting minister van Financiën, Wopke Hoekstra, kritische vragen gesteld.

Ruim 160 studenten en leerlingen uit het voortgezet onderwijs, mbo en het hbo stelden de minister van Financiën kritische, leuke en onverwachte vragen. In de TechHub van het gloednieuwe Technova College in Ede werden rijen blauwe krukken en stoelen gevuld met nieuwsgierige jongeren die in eerste instantie nog onwennig rondkeken. Na de aftrap, 'Alle vragen mogen gesteld worden!' van presentator Gerrit Valkenburg, ondernemer in Veenendaal, kwam de zaal los.

WERKDRUK Jan, student HRM van de CHE, vraagt naar de werkdruk en naar de afspraken in het arbeidscontract van de minister. De minister reageert lachend: ,,Jan, ik neem je mee naar Den Haag, want ik heb morgen een functioneringsgesprek met Mark Rutte. Het is hard werken, wel tussen de 60 en 100 uur per week."

DEFENSIE Er waren vragen over het klimaatakkoord, de aandelen Schiphol/Air France en leerlingen van het CSG Het Streek vroegen naar de gaswinning in Groningen. Studenten van het Dulon College stelden een gedetailleerde vraag over de 2 procent NAVO-norm en de minister complimenteerde hen met de 'bizar goede voorbereiding'. Na uitleg over deze norm en het voorbeeld van defensie die in Litouwen aan het werk is om de veiligheid in die regio te bewaren, zag de minister een aantal Veva-studenten in de zaal. Hoekstra: ,,Jullie worden opgeleid om extreem belangrijk werk te doen." De Veva-studenten van het Dulon College krijgen applaus voor hun keuze voor deze opleiding.

Student Bilal van het Technova College haalde stagediscriminatie aan en werd vervolgens door de minister uitgenodigd om daarover in Den Haag te komen praten. Na ruim een uur waren veel vragen beantwoord en was het tijd voor een groepsselfie met de minister.