Edese stichting Simba heeft nominatie binnen

EDE Stichting Simba uit Ede heeft de nominatieronde op voor.nl gewonnen en maakt daarom nog altijd kans op een geldprijs van 24.000 of 48.000 euro. Stemmen was tot afgelopen nacht mogelijk en hoewel de nummer twee nog heel dichtbij kwam, heeft Stichting Simba de eerste plaats vast kunnen houden.

Stichting Simba zet zich, met onder anderen de Edese chirurg en tropenarts Erik Staal, in voor het Sengerema Hospital in Tanzania om daar belangeloos operaties te verrichten. Het ziekenhuis telt 317 bedden en vervult een belangrijke regionale functie voor de armste groepen van de bevolking. Tanzania kent veel mensen met lichamelijke afwijking als gevolg van slechte leefomstandigheden. Vergroeiingen als X- en O-benen, klompvoeten komen veelvuldig voor. Zonder operaties zijn deze mensen veroordeeld tot een leven aan de rand van de maatschappij. De operaties die in het Sengerema Hospitaal kunnen worden verricht zijn dus levensveranderend. ,,Het ontbreekt daar echter aan goede medische apparatuur en dat is waar de Stichting zich met name mee bezig houdt'', zegt Staal. ,,En daarom is de geldprijs zo belangrijk.''

Met de winst in de nominatieronde heeft Simba de eerste stap gezet. De jury kiest nog twee projecten uit de top tien en uit deze drie projecten wordt op 14 juni de winnaar gekozen.