• Foto: Paul Nolens/BDU

Edese politie gaat dronken minderjarigen filmen

EDE Naar aanleiding van een vraag van de fractie van de SGP Ede gaat de Edese politie net als in Amersfoort dronken minderjarigen filmen. En deze jongeren en hun ouders, op een later tijdstip, met de beelden confronteren. ,,We hopen hiermee de bewustwording van de risico's van alcoholmisbruik bij zowel jongeren als ouders nog verder te vergroten," aldus het college van burgemeester en wethouders.

Jan de Boer

Sinds 2013 wordt in opdracht van de gemeente Amersfoort, door de politie geëxperimenteerd met het gebruik van camerabeelden (door middel van een bodycam) als feedback naar minderjarigen die bekeurd zijn voor openbare dronkenschap. Kort na het delict wordt de jongere uitgenodigd met zijn of haar ouders om de camerabeelden terug te kijken en te bespreken. Het doel is om jongeren en ouders bewust te maken van de risico's van het vertoonde gedrag en om herhaling van alcoholmisbruik te voorkomen.

De maatregel is in 2016 door het Trimbosinstituut geëvalueerd. De uitkomst is positief. Ouders en jongeren zijn zich meer bewust van de impact en mogelijke risico's van alcoholmisbruik. Ede heeft de werkwijze en evaluatie van de aanpak in Amersfoort opgevraagd en gedeeld met de politie. ,,De politie was direct enthousiast om dit samen met de afdeling Toezicht ook in Ede uit te voeren. Elk weekend heeft een team van politie en afdeling Toezicht horecanachtdienst. Tijdens deze horecadiensten worden regelmatig dronken minderjarigen bekeurd."

Vanaf de horecanachtdienst van 9 december wordt door politie en afdeling Toezicht de aanpak met bodycams ingezet als zij in gesprek gaan met dronken minderjarigen om hen te bekeuren. De confrontatiegesprekken met ouders en jongeren worden vervolgens gevoerd door de politie/jeugdagent en/of afdeling Toezicht/jeugdboa. De gesprekken komen niet in plaats van een Halt maatregel of een strafrechtelijk traject. De gesprekken en een maatregel of straf worden naast elkaar ingezet.