• Peet Lam op een archieffoto uit 2007.

    Henny Jansen

Edese klokluider Peet Lam overleden

EDE Peet Lam is vrijdag op 85-jarige leeftijd overleden. Met de dood van Peter Lam, beter bekend als Peet Lam, heeft Ede een persoon verloren die veel voor Ede heeft betekend. Een hartaanval betekende het einde van een goede werkkracht. ,,Onze reus is omgevallen", staat boven zijn rouwkaart.  

Jan de Boer

Donderdagmorgen zullen de kerkklokken van de Oude Kerk vanwege de begrafenis van Peet Lam luiden. Jarenlang zorgde Peet en zijn in maart 2017 overleden vrouw Corry zelf voor het luiden van die klokken. Of met de rollator of met de scootmobiel begaf Peet Lam zich vanaf z'n woonhuis aan de Notaris Fischerstraat naar de Oude Kerk. ,,Iemand van de gemeente wist dat m'n opa veertig jaar doodgraver is geweest. En vroeg of ik het wilde doen", vertelde Peet elf jaar geleden in nieuwsblad Ede Stad. Toen Peet er mee stopte nam zijn zoon Dennis het werk als klokkenluider over.

Doordat hij zo actief was, was Peet een bekende persoon in de gemeente Ede. Hij werd overigens geboren In Wageningen. Toen hij een jaar of twee jaar oud was, belandde Peet in Ede. Tijdens zijn werkzame leven zat hij op kantoor bij de Aku. Vlak naast zijn werk woonde Peet op nummer 56 aan de Dr. Hartogsweg, het pand is intussen gesloopt.

Als vrijwilliger stond Peet Lam z'n mannetje. Heel actief was hij bij de intussen opgedoekte voetbalvereniging Ede, die vroeger op sportpark Oranje voetbalde. Bij de voetbalvereniging Ede was hij lang wedstrijdsecretaris, hij organiseerde voetbaltoernooien als ook de vriendschappelijke wedstrijden. Peet was daar eigenlijk een manusje van alles. Ook was er ooit bij Ede een 'Peet Lamtoernooi'. Hij maakte er de topdagen mee, waarin de club in de hoofdklasse van het amateurvoetbal acteerde. Maar het succes had ook een keerzijde, een steeds maar oplopende schuldenlast betekende het verval van de club en uiteindelijk in 2002 ook de fusie met Victoria'83 tot vv Ede/Victoria.

,,Peet deed heel veel voor Ede", herinnert de Edenaar Beer Radstaak zich. Hand- en spandiensten verrichte Lam ook voor de Edese fietsvierdaagse. En omdat een zoon bij de Edese IJsvereniging schaatste, was Peet daar ook actief.

Peet Lam overleed in de 'nieuwe Klinkenberg' aan de Amsterdamseweg. Hij werd 85 jaar en wordt donderdag 2 augustus (morgen) begraven op gemeentelijke begraafplaats aan de Asakkerweg. Vanaf 11.00 uur is er gelegenheid tot condoleren in restaurant Vroeger aan de Otterloseweg 40 in Ede. De rouwadvertentie van Peet Lam is hier te bekijken.