Edese filmmaker debuteert met documentaire seksueel misbruik

EDE Jessica Buijs (22) uit Ede debuteert op 5 juni met haar documentaire 'Breekbaar als glas'. De documentaire vertelt het verhaal van de zeventigjarige glaskunstenaar Frans Houben, die dertien jaar horror in een rooms-katholiek jongensinternaat overwon door zijn liefde voor glaskunst. De film legt de gevolgen van van het misbruik vast en gaat op 5 juni in première tijdens het CampusDoc filmfestival in Utrecht.

Iedere dag had Frans te maken met mentaal, fysiek en seksueel misbruik door de paters, die voor hem hadden moeten zorgen. Vandaag de dag zijn de rollen omgedraaid. Frans is uitgegroeid tot een succesvol glaskunstenaar, met de kerk als een van zijn grote opdrachtgevers. Hij creëert grote kleurrijke glaskunstwerken om de verschrikkelijke gebeurtenissen uit zijn leven een plek te geven. ,,Ik ben niet het slachtoffer, dat zijn mijn daders'', aldus Frans Houben. Na een heel donkere en turbulente periode in zijn leven begon hij weer te kunst te maken en heeft hij de draad weer opgepakt.

De documentaire is gemaakt door Jessica Buijs (uit Ede) en Anne van Riel (uit Malden), beiden bezig met het afronden van hun studie Journalistiek in Utrecht. Zij hebben Frans leren kennen tijdens een stage bij een regionale televisie-omroep en besloten naderhand dat zijn levensverhaal verteld moet worden. ,,Eerdere films gingen alleen in op de nadelige gevolgen van een soortgelijk trauma, wij denken dat velen kracht kunnen putten uit Frans' positieve levensinstelling''. Via een zeer succesvolle crowdfundactie (opbrengst: 228%) hebben de twee studenten de documentaire gefinancierd.

MUZIEK De muziek is speciaal voor deze film geschreven en gemaakt door Roos Blufpand (uit Ede) en Daan Jansen. De soundtrack: Breekbaar als glas.

CAMPUS DOC De documentaire is gemaakt tijdens 'CampusDoc', een lesprogramma van de Hogeschool Utrecht waar studenten journalistiek in hun laatste studiejaar zich volledig overgeven aan het maken van een documentaire. Acht veelbelovende duo's kregen les in binnen- en buitenland in het maken van documentaires en alles wat daarbij komt kijken. Daarvoor hebben ze in New York masterclasses gevolgd aan de City University of New York. De redactie CampusDoc wordt gezien als een van de meest intensieve en leerzaamste blokken op de School voor de Journalistiek. De eerder gemaakte documentaires zijn op vele kanalen uitgezonden (onder andere op Nederland 2 en HollandDoc) en ook zijn documentaires uitgezonden op belangrijke filmfestivals (onder andere AlJazeera Documentary).

Meer info via www.breekbaaralsglas.com of www.facebook.com/breekbaar-als-glas