• Wethouder Hoefsloot krijgt de handtekeningen uit handen van Sterre Overbeeke.

    BDUmedia

Edese in actie voor speeltuin

EDE De Edese Sterre Overbeeke van tien jaar oud heeft 380 handtekeningen opgehaald voor de komst van een speeltuin of een beweegtuin in de Edese Beatrixwijk. Nu is er voor jong en oud niets te doen, en daar moet wat haar betreft verandering in komen.

Danny van Zeggelaar

Eigenlijk is er in de Beatrixwijk amper iets te spelen en dat bracht Sterre Overbeeke tijdens het huiswerk op het idee om een handtekeningenactie voor een speeltuin te beginnen. ,,Ik moest voor een opdracht elke week een zakelijke e-mail sturen", vertelt ze. ,,Dat heb ik eerst bij het Maanderzand gedaan, het verzorgingshuis. Daar is een veldje aan de overkant en daar ben ik op gesprek geweest, om te zien of er daar een speeltuin zou kunnen komen."

Het antwoord was vooralsnog nee. Een leeg veldje bleek verkocht te zijn aan een projectontwikkelaar. Op hun eigen grond, vertelt Sterre, zou er wel een beweegtuin kunnen komen, maar dat duurt nog even. Eerst wordt er verbouwd. Dat kan dus best een aantal jaren duren.

HUIS-AAN-HUIS Te lang, vindt de Edese. Ze begon daarom, mede na ideeën vanuit het gemeentehuis, met een handtekeningenactie. Binnen vier weken tijd haalde ze 380 handtekeningen op van buurtbewoners, die ook voorstander zijn van een beweeg- of een speeltuin in de wijk. ,,We gingen gewoon huis-aan-huis", zegt Sterre. ,,Eerst in de straat, daar waren we al twee dagen mee bezig. En toen zijn we verder gegaan. De flatjes, alle straten."

Het ophalen van de handtekeningen beviel Sterre en haar moeder goed. ,,Elke keer als we weer bezig waren zeiden we tegen elkaar: wat wonen er toch veel aardige mensen in de wijk", vertelt de moeder van Sterre. Vrijwel iedereen tekende, op een enkeling na. ,,Vaak reageerden mensen blij, omdat er eindelijk weer eens iets gebeurde", zegt Sterre. ,,Ook veel oudere mensen waren enthousiast, maar ze zeiden er wel bij dat er bij de speeltuin of beweegtuin ook wel een bankje moet komen, zodat ze even kunnen uitrusten en weer wat aanspraak hebben." De hele actie leverde 380 handtekeningen op, zowel op papier als ook digitaal voor mensen die niet thuis waren.

STRUIKEN Sterre heeft al een locatie op het oog. Nabij de Irenelaan is nu een trapveldje, zonder dat daar verder speeltoestellen of iets anders aanwezig is. ,,Er is daar een driehoekje en een langere strook met struiken. En we willen dat het trapveldje kan blijven", zegt ze. ,,Je zou een paar struiken weg kunnen halen en daar speeltoestellen neer kunnen zetten. Ik wil sowieso een schommel."

De hele map vol met handtekeningen is afgelopen week overhandigd aan wethouder Hoefsloot, die verantwoordelijk is voor de openbare ruimte. Het is nog niet duidelijk of er ook daadwerkelijk een speeltuin komt in de Beatrixwijk. Wat Sterre betreft komt de speeltuin er zo snel mogelijk. Ze is nu tien jaar en kan er dus nog wel gebruik van maken. Maar over tien jaar? ,,Nee, dan niet meer."