• ANP Foto
  • Telefoonboek.nl

'Edese achternamen verwijzen naar de natuur'

EDE De meest voorkomende achternamen van Gelderland zijn Jansen, Janssen en Peters. Geen verrassende top drie, Jansen en Janssen staan namelijk ook in de top 10 van meest voorkomende Nederlandse namen. De naam Peters is echter in Gelderland een stuk populairder dan in de rest van Nederland. Vooral in Nijmegen is de naam vaak te zien. Alle drie de namen zijn patroniemen, dat betekent dat de namen verwijzen naar iemands voornaam: Jan of Peter.

In de vijf grootste Gelderse steden blijken Jansen, Janssen en Peters ook veel voor te komen. In Nijmegen en Arnhem bestaat de top drie uit precies deze namen, maar dan in een andere volgorde. In Doetinchem worden de twee patroniemen die verwijzen naar vader Jan aangevuld door Gerritsen. Ook dit is een patroniem en verwijst naar de naam Gerrit.

EDE WIJKT AF In Apeldoorn en Ede verschilt de top drie wel degelijk van die van de provincie in zijn geheel. Jansen is wel te vinden in beide rijtjes, maar de lijst wordt door andere namen aangevuld. In Apeldoorn zijn dit Mulder en Vries. Mulder is de beroepsnaam voor een molenaar en Vries verwijst naar de provincie Friesland. De Edese achternamen verwijzen meer naar de natuur: Brink en Berg staan op plaats twee en drie. Degenen met deze achternamen wonen waarschijnlijk op een stuk hoger gelegen land (Berg) of in de buurt van water (Brink).

De verschillende lijstjes van de gehele provincie en de grote steden zijn gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.