• Reinier van Harn uit Ede wil de Concordiamolen namaken.

    Jan de Boer

Edenaar wil Concordiamolen namaken

EDE Reinier van Harn maakte al drie miniatuur-molens. Zijn laatste creatie is de houtzaagmolen 'De Rat' in het Friese IJlst. Deze molen is momenteel te zien bij Harkes Tuincentrum. De Edenaar staat in de startblokken om als volgende project de Concordiamolen aan de Molenstraat in Ede te gaan maken.

Jan de Boer

De eerste molen maakte Reinier van Harn samen met zijn vader, die toen aan de Molenstraat woonde. Nadat Van Harn stopte met zijn werk, heeft hij de hobby van 'molen maken' weer opgepakt. In zijn garage is hij daar druk mee.

Op een bijzonder manier kwam hij uiteindelijk in IJlst terecht. ,,Ik kreeg een foto van de molen 'De Rat' opgestuurd van een Nederlander die al meer dan dertig jaar in Amerika woont. Hij vroeg me of ik van die molen een miniatuur wilde maken. Via de vorige molen die ik had gemaakt kwam die man bij mij terecht."

FOUTJE Samen met z'n vrouw Arendien toog hij naar IJlst om foto's te maken van De Rat. ,,Arendien maakte schetsen van de molen." Bij het aanvaarden van de opdracht om de houtzaagmolen 'De Rat' maakte Reinier van Harn één foutje. ,,Ik had beter van tevoren handgeld kunnen vragen, want de opdrachtgever trok zich later terug. Hij wilde in Nederland een sloep kopen en wilde die sloep samen met de molen vervoeren. Omdat de sloep niet doorging, haakte hij ook af voor de molen. Toen was ik zeker halfweg met het maken van de molen."

HELE KLUS Voor Van Harn geen reden om de molen niet af te bouwen. ,,Het is mooi werk, maar het was wel een hele klus om de molen te maken. Ik heb de uurtjes niet bijgehouden. Na de vakantie van 2017 ben ik er mee begonnen. Ik heb alles op schaal gemaakt. Alles van hardhout en cederhout. Allemaal degelijk materiaal, alles heb ik zelf op maat moeten maken. Een maand geleden was de molen eindelijk klaar." De Edese molenmaker is nu op zoek naar iemand wie de houtzaagmolen van hem wil kopen.

CONCORDIA Nu wil hij een Edese molen namaken, hij heeft de keuze uit de Keetmolen, Concordiamolen en de Doesburgermolen. ,,Het liefst maak ik de Concordiamolen en dan wel zoals de molen vroeger was. Niet de verhoogde molen die nu aan de Molenstraat staat. Ik ben op zoek naar oude foto's en oude tekeningen die er nog zijn van de Concordiamolen. Als ik dat allemaal bij elkaar heb gevonden, wil ik de molen gaan maken."

De Concordiamolen is in 1865 gebouwd op de plaats waar vroeger al een standaardmolen heeft gestaan. Eind 19e eeuw werden er fabriekspanden en silo's omheen gebouwd. ,,De Concordiamolen maken lijkt me mooier dan bijvoorbeeld de Doesburgermolen maken. De Doesburgermolen is ook wel een mooie molen, maar ik vind 'm triest om te zien. Het model van de Concordiamolen is veel mooier. Binnen enkele maanden hoop ik er mee te kunnen beginnen."