• Freek Wolff
  • De Marokkaanse Edenaar Salam Ezzamoury kreeg een uitnodiging voor een internationaal kunstproject.

    Freek Wolff
  • Freek Wolff

Edenaar Salman Ezzammoury exposeert in IJsland

EDE De IJslandse stad Akureyri is een maand lang het decor voor een kunstproject. De Marokkaanse Edenaar Salman Ezzammoury is hier in augustus, op uitnodiging van de organisatie Artist in Residence.

Meer dan driehonderd exposities heeft de kunstfotograaf al achter zijn naam. In zijn geboorteland was hij activist, dichter, muzikant, toneelspeler en schrijver. Na omzwervingen vestigde hij zich in Nederland. Op zijn vierentwintigste stortte Salman zich op de fotografie.

VISUELE TAAL ,,Het is een visuele taal. Geen vertaling nodig, want iedereen begrijpt het. Deze kunstvorm werd mijn communicatiemiddel. Het is ook een vak waar ik me in verdiept heb." Intussen bestaat zijn kunst uit een combinatie van fotografie en digitaal schilderen. ,,De technieken zijn mijn gereedschap. Ik houd van experimenteren."

INDRUK Jaren geleden maakte de Edenaar een rondreis door IJsland, wat grote indruk op hem maakte. De onherbergzaamheid sprak hem enorm aan. Nu er in 2018 een uitnodiging op zijn bord kwam voor een project in dit land, hoefde Ezzammoury niet na te denken en hapte hij direct toe.

DRIE EXPOSITIES Na hoofdstad Reykjavik is Akureyri de tweede grootste stad op het eiland dat drie keer zo groot is als Nederland. Ezzammoury rijdt met een auto, volgeladen met kunst, naar het puntje van Denemarken en gaat hier aan boord van een schip. Eenmaal gearriveerd in het puntje van een IJslands fjord moet hij in de stad aan de bak voor drie exposities. ,,Ik verblijf in een studio in een straat met kunstenaars, dat is echt bijzonder." De Edenaar bevindt zich in internationaal gezelschap, want de andere maanden strijken op deze locatie kunstenaars neer uit Taiwan, Engeland, VS, Finland, Noorwegen, Hong Kong en Canada.

Salman begint met een tentoonstelling die een overzicht geeft van zijn eigen oeuvre. Deze selectie krijgt de titel 'Different spaces', met bekende werken als 'Women with the red hat'. De tweede expositie is een presentatie waarmee de kunstenaar laat hij zien wat hij tijdens zijn verblijf in Akureyri creëerde. ,,De stad in beeld door de ogen van een vreemdeling." De derde tentoonstelling tenslotte heeft de titel 'Hollands landschap', wat voor zichzelf spreekt.

SPANNEND De tweede expo zal het meest van de Edenaar vragen, omdat hij nieuw werk zal maken, geïnspireerd door zijn omgeving. ,,Het is spannend om dit in korte tijd te realiseren. Ik zal me verdiepen in de cultuur en historie van de stad, naast ontmoetingen met de inwoners en de natuur. Vervolgens moet ik mijn gevoel laten spreken."

MOEDER AARDE Salman weet dat IJsland de indruk geeft alsof je op een andere planeet bent. ,,Het is er ruw en er groeit weinig. Het landschap bestaat uit kilometers lava, sneeuw en bergplateaus. Je voelt je dichter bij moeder aarde. De geur en de trilling kun je ervaren. Alles is er woest."

Bovendien gaat Ezzammoury in gesprek met IJslandse kunstenaars, waar hij video-opnames van maakt. Deze wil hij later in Ede presenteren, naast zijn eigen expositie over zijn IJslandse avontuur. ,,Ik droom altijd over ideeën. In mijn hoofd is het nooit stil." Volgend jaar wil hij graag in Japan exposeren.