• Jan de Boer

Edenaar organiseert modeshows: 'Het is een hobby'

EDE Edenaar Karel Roeleveld organiseert sinds 2005 modeshows en missverkiezingen. ,,Een modeontwerpster die ik kende, wilde een modeshow organiseren. Zij wist niet hoe ze dat moest aanpakken en vroeg mij of ik haar kon helpen om dat te doen. Het was een show in Utrecht waar we alles zelf hebben georganiseerd. Zelf de modellen opgezocht en opgeleid, en zelf ook een catwalk opgebouwd. Toen wist ik hoe het werkte. Daar leer je van."

Jan de Boer

De eerste show waarmee de Edenaar zich bezighield, was meteen een succes. Voor hem reden om door te gaan en speciaal hiervoor de stichting Catwalk4U op te richten. ,,Ik zit al meer dan veertig jaar in verzekeringen. Dat is niet altijd spannend. Zo rol je langzaamaan in de wereld van het organiseren van shows. Nu organiseer ik regelmatig dat soort dingen."

STICHTING Het hoofddoel van Catwalk4U is het organiseren van (internationale) activiteiten ter ondersteuning van fashion designers. De stichting biedt een platform voor fashion designers over de hele wereld, organiseert modeshows en biedt een ondersteunende rol bij tal van fashion shows, missverkiezingen en andere mode gerelateerde evenementen. Catwalk4u richt zich voornamelijk op zijn informatiefunctie, netwerkfunctie en platformfunctie.

HOBBY Roeleveld kan in zijn hobby zijn ei goed kwijt. ,,Je ontmoet veel mensen en ik vind het heel leuk om dingen te organiseren. Iedereen heeft andere hobby's. De een gaat dammen, biljarten of elke dag naar de sportschool. Ik vind het organiseren heel leuk. Dat kan ik ook. Omdat ik het al heel lang doe, heb ik veel kennissen en vrienden in de modewereld. Ik doe het niet voor het geld. Het is een hobby waar ik veel mee bezig ben. Ik bezoek ook veel shows."

BUITENLAND Ook doet Karel Roeleveld shows in het buitenland. ,,Zo deed ik een tijd geleden een show in Marbella, Spanje. Een Zweedse kennis die daar woonde wilde in Marbella ook wat organiseren. Dat kun je makkelijk zeggen, mar je moet wel weten hoe dat moet. Je moet designers en modellen hebben, je moet een stageorganisatie en visagisten hebben. Je moet alles regelen natuurlijk. Van tevoren moet je ook de locatie bekijken. We hadden daar vijf modellen uit Nederland en vijf uit Spanje."

GAMBIA Twee jaar geleden organiseerde hij een show in Gambia. ,,Waarschijnlijk houden we in september dit jaar daar ook een show. Het is nog niet helemaal zeker. In Gambia is met Chinese steun een heel nieuw conferentieoord gebouwd. Er moet nog heel wat gebeuren voordat de show daar helemaal rond is. Ik moet nog aan de slag om te kijken of de overheid er iets wil doen en of er sponsoren zijn te vinden."

MISS INTERNATIONAL WORLD Momenteel is Roeleveld bezig om een modeshow voor Roma zigeuners in Amsterdam te organiseren. ,,Ik ben ook bezig om een missverkiezing, miss international Germany, in Duitsland te organiseren. De plannen zijn om dat in Düsseldorf te gaan houden. De winnares doet in november mee aan de verkiezing van miss international World, dat elk jaar in Japan wordt gehouden."