• Karin van der Sluis
  • Theo Beumer

Edenaar oog in oog met wolf bij Driesprong in Ede

EDE Edenaar Robertjan van der Heijden maakt woensdagochtend zijn dagelijkse fietstocht naar zijn werk in Barneveld, als hij in het bos langs de Apeldoornseweg (N304) tussen Ede en de rotonde bij de Driesprong plots oog-in-oog staat met een wolf. ,,Dat was best even schrikken", vertelt Van der Heijden.

 

Eip Janssen en Jannes Bijlsma

 

Het is rond 8.00 uur als de inwoner van Ede, op ongeveer een kilometer buiten zijn woonplaats, in de schemerende verte een dier ziet dat op een hond lijkt. Dat bevreemdt hem. ,,Het is absoluut geen plek om je hond uit te laten. Ik zag er ook niemand bij staan of lopen." Hoe dichter Van der Heijden bij het dier in de buurt komt, hoe groter hij lijkt te worden. Hij remt af. ,,Ik had niet de intentie om hem op het fietspad voorbij te gaan. Je schrikt er namelijk toch van. Ik kwam bijna tot stilstand en het beest keek me aan."

 

Dat het een wolf was, wordt hem wel duidelijk als hij op ongeveer vijf meter afstand van het dier komt. ,,Ik weet wel hoe een wolf er uit ziet. In de dierentuin heb ik die ook al eens gezien." Op ongeveer vijf meter afstand besluit de wolf de provinciale weg over te steken. ,,Ik verstijfde, schrok en keek nog even goed om me heen, om zeker te weten dat de wolf niet alleen was." Toen Robertjan daar van overtuigd was, fietste hij door. ,,Dan pas dringt het echt tot je door wat je hebt gezien. Even twijfelde ik of ik er nog achteraan moest gaan om een foto te maken, maar dat heb ik toch maar niet gedaan."

 

GEWELDIG Van der Heijden, die in Ede bij BIT.NL in de hoofdmacht tafeltennist, gaf aan het achteraf geweldig te hebben gevonden. ,,Zo maak je wat mee. Dat is eens wat anders dan een tafeltennisballetje overslaan. Een wolf in het echt zien, dat kunnen niet veel mensen mij navertellen", besluit Robertjan van der Heijden zijn avontuur.

 

IDENTIEKE MELDING Bij zijn werk gearriveerd in Barneveld zoekt hij direct telefonisch contact met de politie. ,,Ik heb de politie gebeld die mij doorverwees. Er werd mij gevraagd wat ik precies gezien had. Eerst werd gemeld dat moest worden uitgezocht of het wel om een wolf ging in plaats van een hond. Maar ik was echt overtuigd dat ik een echte wolf had gezien. Later bleek dat te kloppen. Een andere melding van een mevrouw die op de provinciale weg reed, was identiek." In de loop van de dag kwamen er nog meer meldingen binnen op de site. ,,Daar zat ook iemand bij die wel een foto had gemaakt."

 

DIVERSER EN SPANNENDER De afgelopen week is het dier op verschillende plekken op de Veluwe gezien. Op basis van fotomateriaal hebben experts van Wolven in Nederland en Lupus Institut uit Duitsland bevestigd dat het om een wolf gaat. Volgens de provincie Gelderland is de wolf gebaat bij rust en is hij waarschijnlijk afkomstig uit Duitsland. Daarom is het voorzichtig in het noemen van specifieke locaties waar het dier is gespot. ,,Hij zal nu waarschijnlijk niet meer in de buurt van Ede en Barneveld rondlopen", denkt Van der Heijden. ,,Zo'n dier loopt toch zo'n dertig kilometer per dag, dus het kan goed zijn dat hij zich alweer richting de grens heeft verplaatst."

 

Natuurmonumenten noemt de komst van het roofdier goed nieuws. ,,Als de wolf terugkeert, laat dat zien dat er in ons drukke land nog plekken zijn voor een toppredator als de wolf: grote robuuste natuurgebieden waar ruimte is voor natuurlijke processen. De wolf maakt de Nederlandse natuur diverser en spannender."