• Arie Hazenboom heeft een strak trainingsschema voor de marathon.

    eigen foto

Edenaar loopt Muskathlon in Jordanië

EDE Edenaar Arie Hazenboom doet in oktober mee aan de Muskathlon in Jordanië. Hij gaat 42 kilometer hardlopen voor het goede doel: noodhulppakketten voor vervolgde christenen in het Midden-Oosten. Café De Compaen ondersteunt hem met een Run de Compaen op 5 juli.

Mathilde van Ravensberg

Het was voor Hazenboom niet een 'heilig moeten' of het 'stemmetje uit de hemel' toen hij in 2017 op de christelijke conferentie Opwekking kennismaakte met de Muskathlon en direct besloot mee te doen. Wat hem aanstond was het concept van dit sponsorevenement dat uitgaat van de 4e Musketier, een christelijke mannenbeweging. De zware fysieke inspanning van de marathon in combinatie met het meenemen van een mooi bedrag aan sponsorgeld en de ervaring van lopen door een bijzonder land als Jordanië.

UIT COMFORTZONE Maar die spontane beslissing is wel een forse stap uit zijn comfortzone, realiseert Hazenboom zich nu. ,,De uitdaging ligt er voor mij in het op mensen afstappen omdat ik iets van ze nodig heb." Van iedere deelnemer aan de Muskathlon wordt verwacht dat hij een streefbedrag van 10.000 euro binnenhaalt. ,,Uiteraard mag je ook meedoen als je dat bedrag niet haalt", benadrukt Hazenboom. De reis- en verblijfskosten betaalt iedere deelnemer zelf. Toch zal hij alles op alles zetten, het zou zijn eer te na zijn om het niet te halen. De christelijke hulporganisatie Open Doors krijgt het sponsorgeld en zet dit heel gericht in in het Midden-Oosten.

VALKUIL De 24-jarige Edenaar is begin dit jaar actief begonnen met sponsors werven. ,,Daar ben ik toch een beetje in mijn eigen valkuil getrapt", lacht Hazenboom. ,,Ik dacht eerst: ik regel de sponsoring zelf wel. Het is mijn project en ik voelde me alleen verantwoordelijk. Maar in de loop van de maanden kwam ik er achter dat hulp van anderen, wat de organisatie al had benadrukt, juist zo belangrijk is. Dat was echt mijn leerpuntje."

ENERGIE Inmiddels heeft hij een team om zich heen verzameld en merkt juist hoeveel energie deze mensen meebrengen. ,,Er gebeuren hele leuke dingen en dat maakt het wel bijzonder", vertelt hij. ,,Zo kwam iemand met het idee om Mark Andeweg van Café De Compaen te vragen. Hij organiseerde al eerder een Run de Compaen voor het goede doel. Andeweg was heel enthousiast."

RUN DE COMPAEN Het principe is dat het café voor een avond wordt gerund door de vrijwilligers van het goede doel. De opbrengst van de bar is in dit geval voor de Muskathlon. Het team van Hazenboom organiseert daarbij leuke extraatjes in het café. Het wordt een karaokeavond, er is livemuziek en er komt een verloting, zo verklapt Hazenboom. De Run de Compaen is op donderdag 5 juli. De teller staat nu op 2.500 euro. Met de Run de Compaen hoopt hij een flinke klapper te maken. Hazenboom die in het dagelijks leven beroepsmilitair is en bij de marechaussee werkt, heeft een trainingsschema dat hem moet klaarstomen voor een marathon.

Hij gaat een drukke zomer tegemoet. Hazenboom, overtuigd: ,,Ik durf dit wel aan. Tenslotte vallen mijn uitdagingen in het niet bij de uitdagingen van de mensen waarvoor wij geld inzamelen. Zij zouden graag in vrijheid hun geloof beleven en hun gezin te eten geven."