• Robin Utrecht

Ede wil boerkaverbod gewoon handhaven

EDE De gemeente Ede is van plan het boerkaverbod, zodra de wet die dat gaat regelen in werking treedt, gewoon te handhaven. Dat meldt een woordvoerder van de gemeente Ede desgevraagd.

Danny van Zeggelaar

Onlangs zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema dat ze niet van plan is het aanstaande boerkaverbod te gaan handhaven. Volgens haar heeft de politie andere prioriteiten en ook zei ze het verbod ,,zó niet bij Amsterdam" te vinden passen. Daarna gaven ook woordvoerders van de gemeenten Rotterdam en Utrecht aan andere prioriteiten te hebben, dan het handhaven van het mogelijke boerkaverbod. Een storm van kritiek brak daarop los: coalitiepartijen VVD, D66 en CDA zeiden dat de wet gewoon gehandhaafd moet worden.

In Ede is burgemeester Verhulst volgens zijn woordvoerder ,,wel voornemens" het verbod te handhaven, al is maar de vraag hoeveel mensen in Ede een boerka, nikab of gezichtsbedekkend kledingstuk dragen. Concrete cijfers over het aantal mensen met zo'n kledingstuk zijn niet bekend.

BIVAKMUTSEN Het boerkaverbod is onderdeel van de Wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding. De Tweede Kamer en de Eerste Kamer hebben inmiddels gestemd met de wet, maar die is nog niet in werking getreden. Het gaat niet alleen om boerka's, maar bijvoorbeeld ook om nikabs, bivakmutsen en integraalhelmen. Er zijn wel uitzonderingen: gezichtsbedekkende kleding die nodig is voor de bescherming van het lichaam of als het past bij bijvoorbeeld een optocht mag weer wel. De komst van de wet had een lange aanloop: het kabinet stemde in 2012 al in met de de wet, maar dat voorstel werd uiteindelijk ingetrokken. In 2015 kwam het kabinet met een nieuw voorstel. Dat is uiteindelijk deze zomer door de Eerste Kamer aangenomen.

Een boerka houdt in dat het volledige gezicht bedekt is. Bij een nikab zijn alleen de ogen van iemand zichtbaar.