• Lex van Lieshout

Ede wil aanpassing vliegroutes Lelystad (update)

EDE De gemeente Ede gaat bij het ministerie van infrastructuur en Waterstaat zienswijzen indienen om te zorgen dat de vliegroutes boven de Ede en Veluwe worden aangepast.

Jan de Boer

Tot donderdag 2 november loopt de internetconsultatie bij het ministerie over de uitbreiding van vliegveld Lelystad. De indiening van de zienswijzen doet Ede volgens wethouder Leon Meijer op drie verschillende manieren. ,,Eén samen met de provincie Gelderland, andere Gelderse gemeenten, VNO/NCW en de Gelderse Milieufederatie. Daar hebben we gezamenlijk gezegd dat de vliegroutes hoger moeten, dat het luchtruim eerder heringedeeld moet worden, waardoor de vliegroutes nog hoger kunnen komen".

HERINDELING Verder vragen de partijen in de zienswijze om in de tussentijd van de nieuwe herindeling van het luchtruim om alvast naar Oost Nederland te kijken. ,,Daar kan het luchtruim al eerder heringedeeld worden. In Oost Nederland is het wat rustiger dan bij Schiphol, daarom kan je daar eerder banen creëren die naar een grote hoogte leiden." Ede doet ook mee met de zienswijze, die namens FoodValley bij het ministerie wordt ingediend. ,,Daar wordt verder ingegaan op de aanvoer- en de vertrekroute van de vliegtuigen boven Ede."

LAAT Van de aanvoerroute werd pas 19 september 2017 bekend dat van Noord-Brabant werd verschoven naar het gebied waar Ede toebehoort. ,,Waarom is dat zo laat gebeurd, is een vraag. In Noord-Brabant blijkt het over militair terrein te gaan, waar één week per jaar wordt geoefend. Dit is voor ons geen reden om die route het hele jaar over Ede te laten gaan."

NIEUWE METING Ede wil ook dat er nieuwe meting voor geluid, stikstof en stikstof komt. ,,Als het doorgaat willen wij referentiemateriaal hebben." Het IJsselmeer behoort tot het luchtruim van Schiphol. In een zienswijze zegt alleen Ede, omdat er geen tijd meer was met anderen te overleggen, om te bekijken om vliegtuigen niet over Ede en Apeldoorn te sturen maar over het IJsselmeer tegen de Noordoostpolder aan."