• Pixabay

Ede roept op tot gebruik van milieuvriendelijke ballonnen

EDE Bij gemeentelijke evenementen worden geen heliumballonnen meer gebruikt sinds een in 2015 aangenomen motie. Het massaal oplaten komt volgens burgemeester René Verhulst bij evenementen die door de gemeente zijn georganiseerd niet meer voor.

Tijdens de behandeling van de Algemene Plaatselijke Verordening op 7 maart in de gemeenteraad zegde burgemeester Verhulst toe aan te geven wat Ede heeft gedaan aan de motie waarin het college werd verzocht het massaal oplaten van ballonnen bij feestelijkheden actief tegen te gaan door dit zelf niet meer te initiëren of te faciliteren. En scholen, ondernemers en verenigingen te informeren over en aan te moedigen tot gebruik van milieuvriendelijker alternatieven.

AFVAL IN DE NATUUR ,,Als, bij de aanvraag van een evenementenvergunning of bijzondere gelegenheid, wordt vermeld dat er ballonnen worden opgelaten, dan wordt dit ontmoedigd," schrijft Verhulst in een memo aan de gemeenteraad. ,,De organisator krijgt dan een bericht waarin genoemd wordt dat ballonnen als afval eindigen in de natuur. Daarbij wordt een toelichting gegeven over de schadelijkheid daarvan. Ook wordt hen gevraagd na te denken over alternatieven, zoals bellenblaas. Daarmee wordt een beroep gedaan op de verantwoordelijkheid van de organisator."

De mensen die de gemeente Ede telefonisch benaderen krijgen dezelfde mededeling te horen, aldus de burgervader.

,,In de praktijk zijn alternatieven ingezet, zoals biologisch afbreekbare ballonnen of bellenblaas. Voor zover bekend zijn in 2018 jaar alleen bij Koningsdag in Bennekom ballonnen opgelaten. Het is aannemelijk dat het oplaten van ballonnen ook voorkomt bij bruiloften en partijen. Vooraf is niet altijd bekend dat men van plan is ballonnen op te laten. Het aanmoedigen van scholen, ondernemers en verenigingen tot het gebruik van milieuvriendelijke alternatieven is tot op heden niet gedaan. Dit zal alsnog worden opgepakt."