• Henny Jansen

Ede overdonderd: 'Verstopte en moeilijk omschreven' tweede vliegroute

EDE Als de plannen doorgaan vliegen er 'straks' 72 vliegtuigen per dag boven de gemeente Ede. Niet alleen van vertrekkende vliegtuigen vanaf Lelystad Airport, maar nu ook die naar deze stad in Flevoland toe gaan. Zo blijkt uit een brief van de staatssecretaris aan de Tweede Kamer.

Freek Wolff

,,Die brief is vorige week door Sharon Dijksma gestuurd. Daar zat een kaart bij met de vliegroutes. Eerst liep er één lijntje met vertrekkende vliegtuigen van Lelystad naar het zuiden. Nu lezen we in de brief, ergens verstopt en moeilijk omschreven, dat er routes worden samengevoegd. Hierdoor zal er ook het inkomende verkeer boven Ede gaan vliegen. Dat betekent dus nog een lijntje en dus twee keer zoveel vliegtuigen", legt woordvoerder Pepijn Boekhorst uit.

OVERDONDERD Wethouder Leon Meijer voelt zich wederom overdonderd. ,,De gemeente Ede wordt heel slecht geïnformeerd'', volgens Boekhorst. ,,We moeten het allemaal maar uit de tweede hand lezen of horen. Er is nog steeds veel onduidelijk." Ook het provinciebestuur vindt dat Gelderland nog steeds slecht op de hoogte wordt gesteld door het ministerie. Actiegroep Red de Veluwe ontdekte de extra route bij toeval. De reden voor de aanpassing zou zijn dat de geplande route onder Arnhem niet altijd gebruikt kan worden, vanwege vliegverkeer van Defensie. Vandaar de uitwijk naar Ede.

MERKEN De 72 vluchten zullen plaats vinden tussen 6.00 uur 's ochtends en 23.00 uur 's avonds. ,,In de eerste jaren zal dat aantal nog iets minder zijn, maar uiteindelijk zal dit aantal vluchten worden bereikt." Met het oog op het kaartje gaat het om 23 kilometer boven het grondgebied van de gemeente, globaal tussen Ede en Bennekom door. ,,Mensen in de Maandereng, de Enka-woonwijk en de Bennekommers gaan dat dus horen, omdat er vliegtuigen over hen heen komen. Ze vliegen niet op de centimeter nauwkeurig, dus het is nog steeds nog erg onduidelijk wat het voor onze inwoners gaat betekenen. Wat ga je ervan merken?"

VEERTIG DECIBEL Maandag was er een informatiebijeenkomst voor wethouders en raadsleden uit diverse Gelderse steden. Daar werd uit de doeken gedaan dat het geluid van de vliegtuigen ongeveer een sterkte zal hebben van veertig Decibel, vergelijkbaar met het geluid van een winkelstraat in Den Haag. ,,Toen zeiden Edenaren dat ze niet de hele dag winkelen en ook in hun tuin zitten en weleens over de hei of in het bos wandelen. Op die plekken is het meestal stil en dan is veertig Decibel heel anders... Dan gaat de kwaliteit van de leefomgeving omlaag." De hoogte waarop de vliegtuigen overkomen, is wel aangepast van 1800 naar 3000 meter, zo is in de brief te lezen.

Woensdagavond 27 september is er een openbare informatiebijeenkomst in De Reehorst in Ede. Over twee maanden neemt de Tweede Kamer een besluit.