• Archief BDUmedia

'Ede moet zich aanmelden voor experiment legale wietteelt'

EDE D66-raadslid Stephan Neijenhuis heeft met instemming kennis genomen dat het kabinet Rutte III met enkele gemeenten een experiment aangaat voor legale wietteelt. ,,Een echte doorbraak in het lang vastgeroeste debat over softdrugs. Is het college van burgemeester en wethouders bereid Ede aan te melden als proefgemeente voor dit experiment en hiervoor te lobbyen", wil hij via raadsvragen weten die hij samen met de PvdA-fractie indient.

Nijenhuis zegt dat hij het experiment niet had verwacht, gezien de partijen met wie D66 aan de formatietafel zat. ,,Dus extra mooi dat deze kans er toch is gekomen. In Nederland hebben we heel lang de tamelijk bizarre situatie dat de voordeur van de coffeeshop gedoogd wordt, maar de achterdeur verboden is. Onhoudbaar, maar door een politieke houdgreep kwamen we maar niet verder. Met veel maatschappelijke problemen als gevolg. Onveilige situaties door wietkwekerijen in woonhuizen of appartementen. Een zeer lucratieve markt voor criminelen. En politieagenten die een groot deel van hun tijd moeten besteden aan de bestrijding hiervan."

Dit moet volgens de D66'er stoppen. ,,Ede moet de kans van het experiment met beide handen aangrijpen op weg naar een normale omgang met softdrugs. Deelt het college ook de mening van de PvdA en D66 dat het hard nodig is dat er verandering van beleid plaatsvindt op het gebied van softdrugs, zodat we een veiligere woonomgeving kunnen creëren, zorgen voor minder verdienmodellen voor criminelen en meer tijd voor de politie om zich met andere zaken bezig te houden?"

Ook wil hij weten of ook het college vindt dat Ede een zeer geschikte gemeente is voor de proef met legale wietteelt. ,,Wij zijn immers een zeer atypische gemeente op dit gebied met bijzonder weinig coffeeshops per inwoner telt. Eigenlijk is dat jammer, maar voor de uitvoering en monitoring van een dergelijke proef is het ideaal. Is het college ook bereid om met de Wageningen UR in overleg te treden om bij deze proef ook betere controle te kunnen doen op de kwaliteit van de softdrugs die legaal zullen worden geteeld."