• Eigen foto

'Ede moet de kansen grijpen van provinciegeld'

EDE Edenaar Bert Komdeur kreeg als kersvers Statenlid voor het CDA een schokervaring. ,,Zestien jaar was ik raadslid in de gemeente Ede. Je moest bezuinigingen doorvoeren, heel vaak ombuigen. Kom ik in de provincie, waar ik financieel woordvoerder ben. Daar maak ik tot nu toe alleen maar mee dat we niet een beetje, maar veel te veel geld overhouden, miljoenen."

Jan de Boer

Komdeur noemt het de Gelderse paradox. ,,Gelderland heeft erg veel geld door de verkoop van de Nuon aandelen, er zijn veel plannen, maar we krijgen het gewoon niet op tijd uitgevoerd. We houden ieder jaar over op de begroting over. Het afgelopen jaar tien procent en het jaar daarvoor zelfs twintig procent."

RIJKER In het begin van de coalitieperiode werd afgesproken dat 500 miljoen euro wordt geïnvesteerd in Gelderland. ,,Tussentijds hadden we zoveel meevallers dat er nog eens 150 miljoen euro bovenop kwam. We hebben niet op onze handen gezeten. Heel veel is gerealiseerd en veel plannen zijn gereed, maar door de complexe procedures krijgen we het geld niet op tijd weg. Gelderland heeft ruim vier miljard in reserve. Er zou 600 miljoen euro af moeten, maar we zijn eigenlijk alleen maar iets rijker geworden."

INGEWIKKELD Dit knaagt aan Komdeur ,,We zijn het verplicht aan Gelderland om het geld wat we hebben gekregen goed terug te geven. Dat doen we niet door het eenmalig te verstrooien door iedereen eenmalig wat te geven. We willen het juist duurzaam en in een goede projecten investeren. We hebben bijvoorbeeld 400 miljoen voor het doortrekken van de A15, maar daar zijn we weer afhankelijk van het Rijk. 100 miljoen hebben we om het spoor te verbeteren naar Doetinchem toe. Daar zijn problemen over met NS. Na 30 jaar gaan we nu pas de rondweg om Voorthuizen aanleggen. Door de procedures is het allemaal heel ingewikkeld geworden."

EIGEN FUNCTIONEREN Steeds vaker krijgt Komdeur te horen dat de provincie Gelderland juist zelf heel ingewikkeld doet, bijvoorbeeld bij het verstrekken van subsidies. ,,Daarvoor heb ik onlangs in de Staten een voorstel ingediend en is besloten om grondig naar ons eigen functioneren te kijken."

GROTE POT MET GELD Het is volgens Komdeur heel complex om een grote pot met geld te beheren. ,,Er zijn heel vaak hele goede redenen waarom projecten niet doorgaan of vertragen, maar dan moet je andere projecten op de plank hebben om door te gaan. Dan bedenk je maar wat extra projecten, die je als het ware op de plank hebt liggen. Het kan niet zo zijn dat we het geld jaar in, jaar uit overhouden, terwijl we juist in Gelderland gemeenten willen steunen bij hun taken. Denk bijvoorbeeld aan de energietransitie."

KANSEN GRIJPEN Ede krijgt geld van de provincie Gelderland voor het Akoesticum, de kazernegebouwen, een topsporthal, de Parklaan en het World Food Center. ,,Gelderland investeert in de infrastructuur, in openbaar vervoer, in duurzaamheid. Voor de spoorwegen krijgt Ede bijvoorbeeld 40 miljoen. Maar zorg dat je erbij bent. Ik lees over een mogelijke extra autotunnel of betere bereikbaarheid van het ziekenhuis. Ede moet de kansen grijpen, ook als het gaat om de leefbaarheid van wijken."