• Bert Vos
  • Bert Vos

Ede laat wagenpark elektrisch of op groen gas rijden

EDE De gemeente Ede kijkt volgens wethouder Leon Meijer waar het kan om over te stappen op auto's die elektrisch of die op groen gas rijden. Dinsdag werden vijf nieuwe Volkswagen Up's aan het wagenpark van Ede toegevoegd. Tot 2020 komen er in Ede 80 extra openbare landpalen bij, dat zijn 160 aansluitingen. ,,Op die wijze stimuleren wij elektrisch rijden, zonder CO2-uitstoot en fijnstof."

Jan de Boer

De Volkswagens worden voornamelijk door medewerkers van de buitendienst, van de Werv, die zich bezighouden met beheer van de openbare ruimte, gebruikt. ,,Zij krijgen een opleiding hoe je zo zuinig mogelijk kan rijden met dit soort auto's. Tien mensen gaan in de komende weken aan de slag om nog beter te leren rijden op een zuinige manier," aldus de wethouder.

Op termijn is Ede van plan nog 28 auto's te gaan vervangen. ,,Daar waar mogelijk is gaan we in de komende jaren het wagenpark helemaal groen maken." Het college van burgemeester en wethouders laat zich zelf niet in een elektrische auto vervoeren. ,,Oud-burgemeester Cees van der Knaap heeft - voordat hij een aantal maanden vertrok - een nieuwe dienstauto besteld. Daarover heb ik een aardig gevecht met hem geleverd. Het is een zuinige auto geworden, laten we het daar op houden. Ik heb het gevecht met hem een beetje verloren. Maar wat niet is kan nog komen."

In vergelijking tot een 'normale' auto zijn de elektrische Ups in gebruik ietsje duurder. De nieuwe Ups worden geladen op de Werv, waar acht laadpalen staan. ,,In de gemeente Ede staan al veertig laadpalen. Voor iedereen die een elektrische auto koopt en bij z'n eigen huis geen mogelijkheid heeft om aan te sluiten, zetten wij een laadpaal neer. Laten we langzaamaan kiezen voor elektrisch en mensen die kiezen voor elektrisch zo veel mogelijk tegemoetkomen. Rijden in een elektrische auto heef de toekomst. Als we kijken naar het energiegebruik, maar ook naar de luchtkwaliteit is dit de toekomst die we moeten willen."