• Bert Vos

Ede krijgt schilderij van statushouder Khzaal

EDE Burgemeester Cees van de Knaap en wethouder Gerrie Ligtelijn-Bruins kregen namens het gemeentebestuur een schilderij aangeboden van Mouafk Khzaal. Khzaal woont sinds 2015 in Nederland en is statushouder. Hij bood een schilderij aan als dank voor de goede zorgen en begeleiding die hij en zijn gezin in Ede ontving.

Mouafk Khzaal is een Arameër, afkomstig uit Syrië. Hij studeerde kunst aan het Art Center in Homs en had in 2010 zijn eerste individuele exposities in Homs, Damascus en in Libanon. Medio 2014 ontvluchtte hij zijn land en uiteindelijk kwam hij in Ede terecht. Sinds 2015 woont hij met zijn vrouw en twee kinderen in Nederland.

VERWERKEN Naast zijn inburgering, doet hij veel vrijwilligerswerk in de ouderenzorg en schildert hij veel. Hij werd lid van het Platform Edese Kunstenaars (PEK) en heeft deelgenomen aan de Nationale Kunstdagen te Rotterdam en aan de Annual Dutch Art Fair (ADAF) te Amsterdam. Naast kunstenaar is hij net als zijn vrouw ook tandarts. „Voor mij is schilderen een manier om het verleden te verwerken en los te laten".

LERAAR Volgens Mouafk kom je er pas in een vreemd land achter wat je vaderland is. „Het is het ding dat je altijd vergeet in je koffer te stoppen. Het is je hart". Hij verheugt zich om nu te wonen in het land van Vincent van Gogh, „mijn eerste en grote leraar".

Ondertussen heeft Mouafk Khzaal zoveel schilderijen gemaakt dat hij hiermee van 16 tot en met 30 juli exposeert in Huis Kernhem, als eerste kunstenaar-statushouder uit Ede. De expositie is geopend op zaterdagen en zondagen van 12.00-17.00 uur. De toegang is gratis.