• Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Gemeente Ede

Ede krijgt een nieuw en groener Kuiperplein

EDE Het Kuiperplein gaat op de schop en krijgt een rand boordevol verschillende planten en bomen. ,,Het krijgt een veel vriendelijkere uitstraling", licht Loet van der Hoeven als binnenstadsmanager toe.

Freek Wolff

Er komt een voetgangerszone in dezelfde steen als het recent vernieuwde marktplein. Ook krijgt het parkeerterrein een aantrekkelijke uitstraling door het asfalt te vervangen voor (beton)straatstenen. Het Kuiperplein is en blijft ook een parkeerterrein en geschikt voor grootschalige evenementen, zoals de Heideweek. Het aantal parkeerplaatsen wordt minder in het nieuwe ontwerp: van 250 naar 230 plekken.

LAADPALEN De Telefoonweg naast het plein wordt versmald, terwijl hier straks aan de westzijde ook tien auto's langs de winkels kunnen parkeren. Om duurzaam autorijden te stimuleren komen er op het plein ook twaalf elektrische laadplaatsen.

VERLEVENDIGEN De herinrichting van het Kuiperplein is een van de maatregelen om het centrum van Ede te verlevendigen. In 2018 kreeg het marktplein een nieuw uiterlijk. Eerder al waren het Doelenplein en de Doelenstraat aan de beurt. Over twee weken start de herinrichting van de Grotestraat.

PARKEREN Het plein is in Ede belangrijk om te kunnen parkeren. ,,Nog een ondergrondse parkeergarage bouwen is heel erg duur, waardoor bovendien de parkeertarieven omhoog zouden gaan. En we hebben al voldoende parkeergarages in het centrum. Dus is daar vanaf gezien", zegt Van der Hoeven.

ÉÉN IN-EN UITRIT De gemeente heeft met omwonenden en bedrijven gesproken en er zijn zeven ontwerpsessies geweest. In het gekozen plan ligt het accent op vergroening en de ruimtelijke kwaliteit. Het stukje langs de Brouwerstraat levert parkeerplekken in om de verblijfskwaliteit met groen te bevorderen. Daar wordt ook een nieuwe fietsenstalling geplaatst. Er komt één in-en uitrit in het midden van het plein aan de Telefoonweg. Leveranciers van winkels kunnen straks als enige wel óm het plein heen rijden aan de kant van de spoorzijde.

KUNSTWERK Naast veel planten op maaiveldhoogte worden er accenten gelegd met bomen, zoals de moseik, amberboom, zwarte els en de zuileik. Het blauwe hondje (beeld) wordt verplaatst naar de noordoostpunt, terwijl er een nieuw kunstwerk komt bij het kruispunt met de Veenderweg. ,,De gemêleerde grijze stenen die op het plein gebruikt worden, ogen als natuursteen. Voor de strook eromheen worden bruine klinkers gebruikt", aldus Van der Hoeven.

BELANGRIJKE ENTREE Belangstellenden konden zaterdag het nieuwe ontwerp bekijken tijdens de zaterdagmarkt. In een partytent gingen zij in gesprek over het nieuwe plein met de meedenkgroep, medewerkers van de gemeente en wethouder Willemien Vreugdenhil. De wethouder is blij met het ontwerp: ,,Het Kuiperplein is een veelgebruikte parkeerplaats; het is voor bezoekers een belangrijke entree naar het centrum. We willen graag dat zo'n locatie aansluit bij de uitstraling van ons centrum."

HEIDEWEEK Met het ontwerp en de opmerkingen van de bezoekers op zak gaat de gemeente verder met de voorbereiding van de uitvoering. De werkzaamheden starten naar verwachting in het voorjaar van 2020. Binnen een aantal maanden ondergaat het plein dan een metamorfose. Als alles volgens planning verloopt, kan de Heideweek in 2020 losbarsten op het nieuwe plein.