• Platform Militaire Historie Ede
  • Platform Militaire Historie Ede

Ede herdenkt lokale bevrijdingsdag met Vrijheidsfestival

EDE Honderden Edenaren hebben afgelopen zaterdag deelgenomen aan de activiteiten van het Vrijheidsfestival Ede 2019. Sinds enige jaren viert Ede haar bevrijding rond 17 april, de dag dat in 1945 na vijf jaar bezetting Ede werd bevrijd door Britse en Canadese troepen.

De dag begon met een herdenking van de gevallen Britse en Canadese militairen bij het Bevrijdingsmonument op de hoek van de Arnhemseweg en de Vossenakker. Bij dit monument sprak burgemeester René Verhulst, waarna hij samen met zijn echtgenote namens het gemeentebestuur van Ede een bloemstuk legde. In zijn korte toespraak ging de burgemeester ook in op de rol van de vrouwen in het Edese verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het bijzonder memoreerde hij mevrouw Gerrie Ligtelijn-Welbedacht, die onlangs voor haar verzetswerk tijdens de oorlog de Erepenning van de gemeente Ede heeft ontvangen.

HISTORISCHE MIDDAG Om 13.00 uur ging bij De Smederij de 'Historische Middag 'van het Platform Militaire Historie Ede letterlijk met een kanonschot van start. Wethouder Hester Veltman en de beide Heidehoogheden openden de manifestatie door het afschieten van twee vooroorlogse stukken veldartillerie. De manifestatie gaf met demonstraties en reenactment roepen een beeld van het Nederlandse leger zoals dat zich in 1940 teweer stelden tegen de Duitse invasie. Ook is de komende weken in De Smederij een tentoonstelling te zien, onder de titel 'Tussen de linies: Ede 1940', waar een beeld wordt gegeven van de mobilisatie en de meidagen van 1940 in en rond Ede.

De dag werd 's avonds in het Akoesticum afgesloten met het concert Tour of Freedom.