• Gemeente Ede
  • Gemeente Ede
  • Gemeente Ede

Duizend parachutisten bij Airborneherdenking op Ginkelse Heide

EDE Ongeveer 25 Arnhem-veteranen zullen zaterdag 17 september de bijzondere herdenking van de Airborne Luchtlandingen op de Ginkelse Heide in Ede nog bijwonen. Bijna 1.000 para's uit de hele wereld zullen een parachutesprong maken boven de Ginkelse Heide, net zoals gebeurde in september 1944. Dit jaar worden ruim 40.000 bezoekers verwacht.

Zaterdag 17 september is in Ede de herdenking van de Airborne Luchtlandingen, 72 jaar geleden. Het programma begint om 09.30 uur en duurt tot circa 16.30 uur. In Ede landen vanaf 10.00 uur bijna 1.000 parachutisten op de Ginkelse Heide. Een luchtlanding met zoveel parachutisten is uniek in Nederland. De luchtlandingen geven een beeld van hoe de ´Mass Drop´ er in 1944 uit moet hebben gezien.

HERDENKING Na de eerste Mass Drop begint om ongeveer 11.15 uur de Airborne Herdenking op de Ginkelse Heide, bij het Airborne monument aan de N224. Circa 25 Arnhem veteranen uit Engeland zijn aanwezig. De herdenking bestaat uit toespraken, kransleggingen en het spelen van volksliederen.

Vertegenwoordigers van het Engelse Parachute Regiment, het voormalig verzet, jongeren en civiele en militaire autoriteiten leggen kransen. De herdenking eindigt met het indrukwekkende Highland Cathedral, gespeeld door een Massed Pipes and Drums Band. De para's zullen zowel voor als na de herdenking springen. Na de officiële herdenking worden de luchtlandingen vanaf 14.00 uur vervolgd tot ongeveer 16.30 uur.

HISTORISCHE VLIEGTUIGEN Engelse parachutisten van The Parachute Regiment uit Engeland, militairen van de 11de Luchtmobiele Brigade uit Nederland, para's uit andere NATO landen en tientallen Pathfinders springen tijdens de Airborne luchtlandingen uit verschillende type vliegtuigen. Bijzonder dit jaar is de komst van een Canadese Boeing C-17. Zoveel parachutisten en meerdere vliegtuigen naast elkaar bieden een goede weergave van hoe de Mass Drop er in 1944 uit heeft gezien.

Er zijn vliegtuigen en parachutisten uit Nederland, Groot Brittannië, Verenigde Staten, België, Canada, Duitsland en Polen. Verder zijn ook er Italiaanse para's bij dit jaar. De week ervoor nemen alle para's deel aan een oefening onder leiding van de 11 Luchtmobiele Brigade. Deze oefening is de grootste paraoefening in Europa.

AIRBORNEMARKT Bij de schaapskooi op de Ginkelse Heide is een Airbornemarkt, van 09.30 tot 16.30 uur. Daar is ook horeca en de klimtoren van 11 LMB. Het programma is omlijst met muziek en living history. Op de Airbornemarkt staan tal van kramen waar allerlei artikelen en militaria te zien en te koop zijn.

GINKEL HEALTH EXPERIENCE Op de Ginkel Heath Experience (GHE) is veel te doen voor volwassenen en kinderen. Van schminken tot het maken van glitter tattoos. De GHE staat in het teken van de Nederlandse veteranen en hun wereldwijde missies. Zo kan het publiek kennis maken met het Rijdend Unifil museum en het huidige materiaal van 11 Luchtmobiele brigade. Waarom dragen militairen eigenlijk allemaal verschillende kleuren baretten zoals groen, blauw, rood of steenrood? Bezoekers kunnen ze het op de GHE zelf vragen.

Bijzonder zijn de demonstraties van hulphonden, getraind in het begeleiden van veteranen die lijden aan een Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS). Uiteraard wordt ook hier een muzikaal programma verzorgd door de Zingende Kapsters en een dj die de veteranen top 40 zal draaien.

De verenigingen Airborne Battlewheels (ABW) en Keep Them Rolling (KTR) zullen langs de dropzone staan met historisch militaire voertuigen. Bij KTR gaat het om zo'n 100 voertuigen, die allemaal technisch in prima staat verkeren. ABW is meer een living history groep, waarbij in de ruim 50 voertuigen ook soldaten in uniformen van 1944 te zien zijn.

VERKEERSMAATREGELEN Er zijn zaterdag 17 september speciale verkeersmaatregelen van kracht. De N224 wordt 's morgens vroeg voor doorgaand verkeer afgesloten. Bezoekers komende vanuit Ede en Apeldoorn kunnen parkeren op het MOB-complex Ede-Driesprong. Vandaar rijden van 08.00 tot 18.00 uur twintig gratis pendelbussen naar de Ginkelse Heide. Bezoekers komend via de A12 van de Arnhem-kant kunnen parkeren op het weiland aan de N224 en bij de houtwerf. Maar vol is vol.

Vanaf NS station Ede-Wageningen worden eveneens gratis pendelbussen ingezet. Bezoekers die beschikken over een invalidenparkeerkaart mogen dichtbij parkeren. Het publiek dat met de fiets komt, wordt medewerking gevraagd hun fietsen aan de rand van het evenemententerrein te stallen. Uit veiligheidsoverwegingen dient het evenemententerrein zelf zoveel mogelijk fietsvrij te zijn.

OVERIGE AIRBORNE ACTIVITEITEN Op vrijdagmorgen 16 september is er een korte herdenking bij het monument aan de Parkweg. Bij het bombardement op 17 september 1944, het begin van Operatie Market Garden, kwamen 69 burgers om het leven. Om 11.25 uur, het tijdstip waarop de eerste bommen vielen, leggen leerlingen van Edese scholen bloemen.

Kijk voor meer informatie op www.ede.nl/airborne

HISTORIE Op 17 en 18 september 1944 kwamen ze vanuit de lucht en over de grond Nederland binnen: tienduizenden geallieerde soldaten. Ze wilden Nederland snel bevrijden en doorstoten naar Duitsland. Op 18 september 1944 landden op de Ginkelse Heide vanuit Dakota transportvliegtuigen binnen negen minuten ruim 1.900 Britse parachutisten om de troepen bij Arnhem te versterken. Er werden echter al vijf vliegtuigen neergeschoten voordat ze de heide bereikten. Voordat alle soldaten veilig op de grond aangekomen waren, sneuvelden er al 50 man en er raakten er meer dan 150 vermist. Aan de komst van de parachutisten gingen 24 uren vooraf, waarin strijd is geleverd tussen voornamelijk het 7e Bataljon The King's Own Scottish Borderers (7 KOSB) en de ongeveer zeshonderd man in Ede gestationeerde Duitse troepen en het SS-Wachtbataljon uit Amersfoort. Op 17 september 1944 om 13.30 uur landde het 7 KOSB, veertig officieren en 725 manschappen sterk, op een landingsterrein anderhalve kilometer zuidoost van de Ginkelse Heide. Hun taak was om de Ginkelse Heide bezet te houden tot de landing van de 4e Parachutistenbrigade op de tweede dag van de operatie.